Sreda 14.03.2012.
17:49 >> 18:01h
Vestionline

Ispovest i poslednje poruke dece iz autobusa smrti

Potpuno smrskan autobus u kome su se nalazila deca

"Bio je mrak, osetila sam jak udarac. Stolice su počele da lete po autobusu, a ja sam ostala zaglavljena između dva sedišta", ispričala je u kratkom razgovoru svom ocu devojčica kojoj su slomljene obe noge i ruka.

Ova devojčica je imala sreću da preživi stravičnu saobraćajnu nesreću u kojoj je 22 njenih školskih drugara poginulo, a troje se i dalje u bolnici bori za život.

Belgijski mediji danas su objavili i poslednje poruke koje su deca razmenila sa svojim porodicama dok su se vraćali kući.

"Najdraži moji, mama, tata i Jakob. Ovde je vrlo hladno. Hrana je vrlo ukusna. Sve je super kada skijamo. Ali nedostajete mi", jedan je od zapisa na blogu koji su pisala deca iz dve belgijske škole.

Samo neki su imali sreću da se vrate kućama

Deca su svoje doživljaje sa skijanja delila sa porodicama preko bloga gde su postavljali pozdrave, fotografije i opisivali anegdote. To je sada roditeljima sve što je ostalo.

"Ćao, mama i tata. Ovde je zaista lepo. Pozdravite deku i baku. Vidimo se u sredu", poruka je jednog dečaka.

"Ćao mama i tata. Ovde je super iako moj "ajpod" ne radi. Odjavljujem se sad jer želim da uživam u poslednjem danu koji provodimo ovde. Još malo sve je gotovo", napisao je drugi učenik.

Pored belgijske dece u autobusu se nalazilo se i deset malih Holanđana, saopštilo je danas Ministarstvo inostranih poslova Holandije. Desetoro holandske dece pohađalo je škole u dva sela u susednoj Belgiji, izjavio je za AFP Ad Mejer, portparol Ministarstva, odbivši da kaže da li su ta deca preživela udes.

Autobus sa 52 ljudi je sinoć skrenuo i udario u betonski zid jednog tunela na autoputu. Poginulo je 28 ljudi, od čega 22 deteta, a još 24 dece je u bolnici. Školska deca uzrasta od oko dvanaest godina iz dve škole u Flandriji, u Belgiji, vraćala su se sa skijanja tokom zimskog raspusta.

Istražitelji na mestu nesreće izjavili su za belgijski list "L soar" da je uzrok nesreće najverojatnije prevelika i neprilagođena brzina. "Autobus se kretao velikom brzinom, sigurno brže od 100 km/h koliko iznosi ograničenje brzine na ovom delu autoputa", rekao je jedan istražitelj.

2024 © - Vesti online