Sreda 14.03.2012.
16:39
Beta

"Sporazum sa Srbijom o ratnim zločinima što pre"

Predsednik Hrvatske: Ivo Josipović
 

"Teško ćemo postići trajni mir ako svi oni koji su počinili ratne zločine ne budu privedeni pravdi", istakao je Josipović na okruglom stolu u Zagrebu posvećenom potrebi efikasnijeg procesuiranja ratnih zločine jačanjem regionalne saradnje i procesuiranjem komandno odgovornih osoba.

On je istakao da međudržavni sporazum kojim bi se optuženima za ratne zločine sudilo prema njihovom prebivalištu treba postići što pre, pre svega sa Srbijom, koja je izrazila spremnost za postizanje takvog ugovora, a zatim i sa BiH i Crnom Gorom.

Josipović je ponovo kritikovao hrvatski zakon o ništavosti srpskih optužnica, jer, kako je rekao, uvodi politiku u suđenja za ratne zločine i onemogućava odbranu onih koji se sumnjiče za ratne zločine.

"Svaki zločin je zločin i mora biti kažnjen", poručio je Josipović i dodao da individalna odgovornost za zločine ne dovodi u pitanje odbrambeni i pravedni karakter rata u Hrvatskoj. On je pohvalio napredak hrvatskog pravosuđa u procesuiranju odgovornih za ratne zločine, kao i saradnju tužilaštava Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

"Ulazimo u novu fazu odnosa prema ratnim zločinima u kojoj treba da otpadnu svi oni postupci u kojima nema elemenata ratnog zločina, ali i obuhvatiti sve osnovano sumnjive", ocenio je Josipović.

On je kritikovao praksu haškog Tribunala, ali i domaćih sudova da puštaju na prevremenu slobodu osuđene za ratne zločine posle odslužene dve trećine zatvorske kazne, poručivši da on nikada neće dati pomilovanje počiniocima ratnih zločina.

Glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić podržao je ideju o sklapanju međudržavnih sporazuma kojima bi se olakšalo procesuiranje ratnih zločina u regionu, rekavši da je došlo vreme da se dobra saradnja regionalnih tužilaštava podigne na viši nivo.

"Smatramo da će taj sporazum dati šire okvire za još efikasniji progon ratnih zločina", naglasio je hrvatski tužilac.

Bajić je istakao da hrvatski zakon o ništavosti jeste naštetio regionalnoj saradnji tužilaštava, ali je nije doveo u pitanje, jer su tužilaštva nastavila kontakte i razmenu informacija.

Šef Delegacije Evropske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren pohvalio je hrvatski napredak u procesuiranju ratnih zločina i pozvao na jačanje regionalne saradnje kako bi svi odgovorni za zločine bili kažnjeni.

Okrugli sto su organizovale hrvatske nevladine organizacije Centar za suočavanje s prošlošću - Dokumenta, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka.

2024 © - Vesti online