Sreda 14.03.2012.
15:24 >> 15:41h
B92, Beta

Šešelj počeo iznošenje završne reči

Šešelj se ipak pojavio u sudnici i počeo iznošenje završne reči
 

Do poslednjeg trenutka nije se znalo da li će se Šešelj pojaviti u sudnici u Hagu, jer je u petak ponovo operisan, pošto defibrilator, koji mu je ugrađen početkom januara, nije bio ispravan. Prema planu suda, Šešelju je danas i sutra na raspolaganju ukupno deset sati za iznošenje završnih reči.

Šešeljevu taktiku za završne reči zna samo on, kažu za B92 u SRS. Iako se brinu da li će izdržati poslednju fazu suđenja, Šešeljeve stranačke kolege uverene su da će njihov lider, kako navode "raskrinkati sud" i "poraziti tužilaštvo", a i dalje spekulisu kako haški sud pokušava da ga ubije.

Završnu reč tužilaca u kojoj su prošle nedelje zatražili da Šešelj bude kažnjen sa 28 godina zatvora, Šešelj je nazvao "gomilom... nesuvislih rečenica i gluposti".

"Ovaj sud nije legalan i regularan zato što ga je formiralo nenadležno telo - Savet bezbednosti UN. Nije formiran da bi postigao pravdu, već da bi bio sredstvo Saveta bezbednosti UN koje uspostavlja i čuva mir... Ovde ne može biti ni govora o pravdi.

Ovaj sud je politički instrument, čak i vojni instrument... Ovaj sud zamenjuje američku konjicu ili američku 6. flotu", rekao je Šešelj.

Nazivajući vlasti u Beogradu "izdajničkim, kvislinškim režimom", Šešelj je kazao da je cilj podizanja optužnice protiv njega bilo da bude uklonjen iz političkog života u Srbiji, a da njegova stranka - SRS, bude uništena.

Kao dokaz za to, ponovo je citirao da je bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte u svojoj knjizi napisala da joj je premijer Srbije Zoran Đinđić navodno poručio: "Vodite Šešelja i ne vraćajte ga".

Šešelj je naglasio da je "vrlo zadovoljan onim što je postigao" tokom suđenja, označivši kao najvažnije to što će "transkript ostati" i da je "zbog toga vredelo živeti". Kazao je da ga "presuda ne zanima" i, obraćajući se sudijama rekao: "Vašoj presudi će se ljudi verovatno smejati". "Protiv mene nema nikakvih dokaza", ocenio je optuženi.

Govoreći o istorijatu procesa, Šešelj je kazao da se "pune četiri godine borio" za pravo da se brani sam i, aludirajući na štrajk glađu 2006, da je morao "da rizikuje život da bi se izborio za svoja prava".

"Ni (nacistički vođe) Gering i Hes nisu imali takvih problema... Ovaj Tribunala još je gori od Nirnberškog suda", rekao je on, tvrdeći da je u Nirnbergu trebalo suditi i SAD i Velikoj Britaniji zbog bombardovanja Nemačke i Japana. Po Šešeljevim rečima, "ispravljajući tu grešku", Tribunal u Hagu je optužio "80 odsto Srba, a 20 odsto drugih".
 

Tužilaštvo je prošle nedelje u svojim završnim rečima tražilo 28 godina zatvora za Šešelja, smatrajući ga odgovornim za veliki broj zločina na teritoriji Hrvatske, BiH i Vojvodine u periodu 1991-193 godine. Tužilaštvo ga tereti za progon nesrba, deportaciju, ubistva, mučenje, okrutno postupanje, razaranje, pljačkanje i druga dela.

Šešelj se predao Haškom sudu 2003. godine, neposredno po objavljivanju optužnice protiv njega, ali je početak suđenja više puta odlagan. Suđenje je, sa prekidima, trajalo od novembra 2007. godine i tokom njega su ispitana 72 svedoka tužilaštva.

2024 © - Vesti online