Sreda 14.03.2012.
18:22
Vestionline

Česi ostaju bez posla zbog alkohola

Ko mora na službeni ručak neka se posluži kiselom vodom

Dok je 2009. alkohol bio na 18. mestu razloga za otpuštanje, a 2010. i 2011. na šestom, ove godine se već našao na četvrtom, utvrđeno je ispitivanjem u 71 českoj firmi.

"Naravno da to ne znači da u Češkoj raste broj alkoholičara, nego poslodavci obraćaju mnogo veću pažnju na alkohol među svojim zaposlenim. Mnogi su kupili i skupe alkotestove. Ranije je većina poslodavaca tiho tolerisala malo pivo uz ručak, ali to više ne važi", prokomentarisala je rukovodilac tima za istraživanje "komservisa" Eva Fruhvirt.

Zakon o radu nalaže radnicima da ne uzimaju alkoholna pića na radnom mestu. Ne smeju da ga uzimaju ni van radnog mesta tokom radnog vremena, niti da dolaze na posao pod uticajem alkohola, jer alkoholisani radnici za poslodavce predstavljaju veliki problem.

"Zbog toga svi poslodavci rešavaju taj ozbiljan prekršaj otpuštanjem, što im zakon o radu, naravno, omogućava", rekao je specijalista za upravljanje krizama Tomaš Zdehovski.

Stručnjaci upozoravaju da je između povremenog opijanja i alkoholizma tanka granica koja je kod svakog pojedinca različita. Čovek zbog alkohola može da izgubi posao, ali to će biti problem i za njegov privatni život.

"Ako radnik dobije otkaz na poslu zbog alkohola često nije sposoban da tu situaciju konstruktivno reši, pa se posledice osećaju ne samo u poslovnom nego i u privatnom životu. To je čest razlog i raspada braka", rekla je psiholog Vladana Skutilova.

Najčešći razlozi za otpuštanje, prema rezultatima istraživanja "komservisa" iz marta ove godine su restrukturalizacija firme, nedovoljno posla za radnike, neopravdano odsustvo sa posla i alkohol na radnom mestu, prenela je agencija ČTK.

2024 © - Vesti online