Četvrtak 15.03.2012.
08:00
RTS

Masovna "gasifikacija" automobila u Srbiji

Kupovina skupljeg dizelaša na kraju nije ispala dobra investicija u Srbiji

Ugradnja se zakazuje i po dve nedelje unapred, a nekih jeftinih gasnih uređaja iz uvoza je nestalo. Iako su mnogi mislili da, kupujući dizel automobile, rešavaju problem skupe vožnje, stalni rast cena učinio je da dizel postane manje poželjan od plina.

Prosta računica kaže da se vožnjom na plin, umesto na benzin, na 1.000 kilometara uštedi 55 evra, a na 10.000 kilometara 550 evra, što praktično isplaćuje investiciju u roku od godinu dana.

Međutim, plinski uređaji moraju biti atestirani, što košta dodatnih 7.000 dinara. Moraju se prijaviti pri registraciji i redovno održavati. Kazna za izbegavanje te obaveze je 8.000 do 16.000 dinara, mada u praksi mnogi pre tehničkog pregleda skinu bocu, pa je ponovo vrate, tako da ugrožavaju i svoj život i tuđe živote, kažu u ovlašćenim servisima.

Ugradnjom plinskog uređaja štedite novac i direktno i indirektno. Direktno, zato što je auto-gas duplo jeftiniji od cene motornog benzina, a indirektno tako što se vek ulja, svećica i drugih delova u motoru, pa time i samog motora, produžava 30 odsto, kažu strucnjaci.

2024 © - Vesti online