Sreda 14.03.2012.
14:58
Beta

SNV: Izbori na Kosovu su u skladu sa Rezolucijom 1244 UN

Milan Ivanović: Oseća se jasna namera da iz Beograda izvrše opstrukciju-da se izbori za lokalne skupštine ne bi održali

"Izbori su neophodni i potrebni, oni su legalni i u skladu su sa Rezolucijom 1244 SB UN, našim Ustavom i zakonima", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici. On je dodao da se "oseća jasna namera zvaničnika iz Beograda da izvrše opstrukciju kako se izbori za lokalne skupštine ne bi održali i pored toga što su raspisani".

"Takvim namerama suprotstavićemo se svim legitimnim sredstvima uključujući i proteste u Beogradu ispred Skupštine Srbije i Predsedništva, od Krunske (sedište DS) do Studentskog trga (sedište SPS)", rekao je Ivanović.

Član Izvršnog odbora SNV severnog KiM Tomislav Živković rekao je da se "izbori na severu Kosova i Metohije moraju održati, jer sve dok postoje srpske institucije nije moguće održati izbore za paralelne prištinske institucije".

"Četiri opštine na severu Kosova i Metohije u ovom izbornom ciklusu ponovo će da se potvrde sa jednakim nadležnostma kao i lokalne samouprave u centralnoj Srbiji i time sva priča o kosovskoj nezavisnosti pada u vodu", rekao je Živković.

Komentarišući ulogu UNMIK na izborima, Živković je podsetio da "su im nadležnosti

"Kfor ne zanimaju izbori na Kosovu"

bile iste i 2008. i 2010. godine kada su održavani (lokalni) izbori na Kosovu i Metohiji".

"UNMIK nema nikakve nadležnosti, pa nema potrebe da se predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović poziva na neophodnost usaglašavanja stavova sa njima. Ova misija je sebe izbacila iz bilo kakvih funkcija, učaurila se, stoji u mestu i ponaša se kao posmatrač", rekao je on.

2024 © - Vesti online