Sreda 14.03.2012.
13:36
Beta

Belgija potresena smrću dece u Švajcarskoj

Olupina autobusa u kojem su bili belgijski đaci: Krvavi tragovi povređene i preminule dece

Sve radio i televizijske stanice neprestno izveštavaju o ovoj stravičnoj nesreći, belgijske vlasti su stavile na raspolaganje dva vojna aviona članovima porodica nastradalih koji žele da odu na mesto tragedije, a belgijski premijer Elio di Rupo je izrazio "zaprepašćenje zbog ovog strašnog udesa" i saopštio da će danas odmah otići na mesto nesreće u Švajcarsku.

Članovi vlade, političari, kraljevska porodica i niz poznatih ličnosti Belgije su saopštili da su teško pogođeni ovom nacionalnom nesrećom, naglasivši najdublje saosećanje s porodicama žrtava i podvukavši da je to "dan tuge i žalosti za Belgiju".

Građani na ulicama koje su intervjuisali radio i TV reporteri su rekli da je "teška tuga obavila celu zemlju" i da je to "najstrašnije što se moglo dogoditi jer su u pitanju deca".

Ministar inostranih poslova Didije Rejnders je saopštio da je potresen ovom tragedijom i rekao da zasad nema objašnjenja za udes belgijskog autobusa koji se smrskao od udarca o zid tunela kod mesta Sijer.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je uputio izraze saučešća porodicama nastradalih belgijskih građana i vladi, naglasivši "ogromnu tugu i duboko uzbuđenje" zbog ove tragedije. On je u poruci rekao da je to "najstrašnija drama" i preneo spremnost francuskih vlasti da Belgiji pruže svu moguću pomoć.

Poslanici Evropskog parlamenta jutros su u Strazburu minutom ćutanja odali poštu poginulima u udesu belgijskog autobusa u Švajcarskoj.

2024 © - Vesti online