Sreda 14.03.2012.
13:28
telegraf.rs

Pre 10 godina raspala nam se još jedna država

Životna priča miliona ljudi

Zajednička država, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca okupljena oko ideje jugoslovenstva prvi put je formirana 1. decembra 1918. godine, odlukom Narodnog veća SHS i regenta Aleksandra Karađorđevića. Od tog vremena ime, oblike uređenja i obeležja menjali su joj vladari i predstavnička tela, ali kakve god prefikse da je imala, u narodu je ostajala uvek i samo Jugoslavija.


Devet banovina kraljevina SHS, 11 godina kasnije, dobiće novo ime koje je izražavalo ideju jugoslovenstva i ujedinjenja - 3. oktobra 1929. rođena je Kraljevina Jugoslavija.


Ratne godine i svrgavanje monarhije donele su novo uređenje i neprikosnovenu vlast doživotnog predsednika, vrhovnog komandanta, Maršala i druga, Josipa Broza Tita. Projektovana kao federacija pet naroda i šest federalnih jedinica, na trećem zasedanju Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije, 10. avgusta 1945. godine, država je preimenovana u Demokratsku federativnu Jugoslaviju (DFJ).


Iste godine, Ustavotvorna skupština proglasila je republiku i promenila ime države u Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ), a kao dan državnosti proglašen je 29. novembar, datum koji će Jugosloveni narednih godina proslavljati kao praznik.


U vreme podele svetskih sila na kapitalističke i socijalističke, i jednoglasja u horu Komunističke partije, donet je i novi savezni Ustav, koji je 7. aprila 1963. konstituisao Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju (SFRJ).


Sukobima na teritoriji SFRJ, građanskim ratom koji se vodio na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, raspala se velika socijalistička Jugoslavija, a Srbija i Crna Gora su 27. aprila 1992. godine, odlučile da zajedničku političku budućnost nastave pod imenom Savezna Republika Jugoslavija (SRJ).


Konačni slom i raspad poslednje Jugoslavije dogodio se 14.marta 2002. godine, kada su Srbija i Crna Gora u prisustvu predstavnika Jugoslavije i EU potpisale sporazum o preuređenju odnosa, a raskid sa prošlošću Crna Gora je napravila referendumom za nezavisnost u maju 2006. godine.

2024 © - Vesti online