Sreda 14.03.2012.
12:59
Beta

Sejdiu spreman da se suoči za optužnicom

Fatmir Sejdiu negira da je zloupotrebio odluke o pomilovanju
 

Navodeći da nema informaciju da se protiv njega vodi istraga, Sejdiju je rekao da je 2009. i 2010. godine pred Dan nezavisnosti Kosova dva puta potpisao ukaz o pomilovanju po 62 lica, ukupno 124 za dve godine.

"Svake kalendarske godine ja sam formirao ad hok komisiju u kojoj su bili predsednik Vrhovnog suda Kosova, zamenik ministra pravde, predsednik parlamentarne komisije za ljudska prava i slobode i eminentni profesori Prištinskog univerziteta iz oblasti krivičnog prava. U komisiji su bili i savetnik za pravna pitanja i direktor pravne kancelarije predsednika Kosova", kazao je Sejdiju.

U izjavi za javnost bivši predsednik Kosova je dodao da je verovao i da veruje u ekspertizu, analizu i moralne vrednosti članova komisije koji su pripremili sve dosijee, na osnovu kojih je njemu predloženo pomilovanje za svaku pojedinačnu osobu.

"Polazeći od ovih preporuka, ja sam potpisao ukaz o pomilovanju", kazao je Sejdiju.

Mediji su juče objavili da se istraga o nepoštovanju zakona o pomilovanju vodi i protiv predsednika Skupštine Kosova Jakupa Krasnićija zbog pomilovanja koje je potpisao dok je, nakon ostavke Sejdijua, bio vršilac dužnosti predsednika.

Sumnja se da su pomilovane i osobe koje su osuđene za teške zločine i od kojih je jedna, odmah nakon oslobađanja, počinila novo ubistvo.

2024 © - Vesti online