Sreda 14.03.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti

Uz Kristinu i stranci i zemljaci

Danas u bolnici u Rimu: Kristina sa bratom Stankom
 

Treći kolosek ove akcije takođe se vodi u dijaspori. Na čelu internacionalne brigade humanista, najviše švajcarskih i nemačkih građana, su Ljubica Bogdanović, koja je radni vek provela sa našim đacima u dopunskim školama u Minhenu i Dušan Radaković, diplomirani inženjer, čije prijateljstvo i saradnja traju preko tri decenije. Učinak njihove akcije je 30.000 evra.


- Mi smo Kristini Milutinović pomogli prvi put pre dve godine. Kamion pun pomoći namenjene bolnici u Kosovskoj Mitrovici trebalo je da krene iz Švajcarske, kada je do nas stigla vest da je devojčici iz južne srpske pokrajine gde smo se uputili hitno potreban lek koga u matici nema. U tom času činilo se da su se svi dečji lekari iz Švajcarske angažovali, jer lek ne samo da je nabavljen nego i donet do parkiranog kamiona. Po dolasku u Beograd predali smo ga Zoranu Milutinoviću, od koga smo saznali da njegova ćerkica Kristina boluje od leukemije i da joj je lek potreban za poboljšanje krvne slike, oslabljene hemioterapijama - seća se Ljubica Bogdanović dana kada je mala Kristina ušla u njen život kao da je juče bilo.

Pre dve godine doneli lekove: Ljubica Bogdanović, Kristina Milutinović i Dušan Radaković
 


 

Pisma, crteži, vicevi

Berlinski đaci pišu pisma podrške Kristini Milutinović. Želeći da joj pomognu da sačuva vedrinu i optimizam, poslali su joj tipično dečje, učeničke viceve, crtali sve ono što život čini lepim. Sara joj je napisala: "Ti si kao zvezda koja sija na nebu, dobro je što se ona nikada neće ugasiti."

 

Dve decenije bez predaha

O humanitarnom radu Ljubice Bogdanović i Dušana Radakovića mogla bi se knjiga napisati. Mi ćemo se samo osvrnuti na neke od akcija organizovanih u vreme rata na prostorima bivše Jugoslavije, sankcija, NATO bombardovanja i poslednjeg egzodusa Srba na Kosovu. Opremali su bolnice, domove zdravlja i ambulante u Beogradu, Novom Sadu, Vrbasu, Bačkoj Palanci, Kosovskoj Mitrovici, Mrkonjić Gradu... Pomoć su nosili u domove za osobe ometene u razvoju, pronalazili među nemačkim i švajcarskim prijateljima donatore za stipendiranje naše talentovane dece. Jednokratnu novčanu pomoć dobile su mnoge siromašne porodice, a teški bolesnici šansu za lečenje.

A kako i ne bi, jer samo desetak dana kasnije ona i Dušan Radaković obišli su porodicu Milutinović. Kristina, tada desetogodišnja devojčica, oporavljala se uz roditeljsku pomoć u iznajmljenom beogradskom stanu. Iako iscrpljena teškom bolešću, poklone je primila sa neizmernom radošću i donatore osvojila za sva vremena ljupkošću, nežnim osmehom, ali i energijom koja se ogledala jedino u pogledu, gotovo neprimerenom bledom licu i krhkom namučenom telu.


- Ostali smo u kontaktu, radovali se Kristininom opravku, rastu, vedrini i optimizmu verujući, koliko i njeni roditelji, da je bolest pobeđena. Zato nam je tužna vest da se leukemija vratila u još opasnijem oblike nego što je bila, delovala kao grom iz vedra neba. Jedina uteha bila je što spasa ima, a to je transplantacija kostne srži i što se davalac neće čekati jer će to biti njen stariji brat Stanko. Pred tim saznanjem ni činjenica da se komlikovani hirurški zahvat mora obaviti van otadžbine i da su potrebna ogromna stredstva, nisu bili obeshrabrujući - kaže Ljubica Bogdanović i nastavlja:


- Shvatajući da nema vremena za čekanje, Dušan Radaković i ja otišli smo u Švajcarsku gde imamo mnogo prijatelja, boraca za mir i dobru saradnju među narodima. Na skupovima smo se ponovo obraćali za pomoć našoj zemlji kroz priču o Kristini i bolesti iz čijih ralja porodica ne može sama da je izvuče. I u svim našim ranijim akcijama nailazili smo na podršku švajcarskih humanista, ali odziv za pomoć Kristini bio je veličanstven!


Novčane priloge najpre su dali lekari, dečji onkolozi, koji su za bolest male srpske devojčice znali odranije. Njihov primer sledili su mnogi građani ove države. Među njima je bilo i onih koji su svoj nakit prodavali da bi Kristini pomogli.

Kristinini drugari iz Leposavića započeli su humanitarnu akciju
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Istovremeno, Ljubica Bogdanović i Dušan Radaković animirali su i nemačke građane, okupljene oko ideje da je ljudski život najveća vrednost, mir najveća tekovina civilizacije, a pomoć upućena čoveku ili narodu u nevolji najveća moralna obaveza. Prilozi su stizali iz raznih nemačkih gradova, Kelna, Hanovera, Hamburga, Berlina... I naši građani koji žive u Nemačkoj na ovaj način su se uključili u akciju i dali prilog za Kristinu Milutinović, devojčicu koja je svojoj zemlji donela možda i više švajcarskih i nemačkih prijatelji nego naši ambasadori u tim zemljama.

Učenici iz Berlina koji pomažu Kristini
 


A Ljubica Bogdanović i Dušan Radaković nastavljaju svoju humanu misiju. Kristinu i njenu porodicu bodre da sa što manje ožiljaka izađu iz ovog teškog životnog iskušenja, prikupljanjem novca skidaju im breme finansijskih problema.

I đaci u akciji

 

Učenici Evropske škole "Sophi Scholl" u Berlinu sedmog dvojezičkog nemačko-francuskog razreda, nastavili su ono što su Kristinini drugari u Leposaviću započeli. Predvođeni nastavnicom Gerti Prusznonjski, prikupljali su novac za lečenje bolesne devojčice. Pekli su kolače i zarađeni novac poslali joj dok je ležala u Beogradu na klinici kako bi joj pomogli da što pre otputuje u Rim. Poručuju da akcija nije završena sve dok Kristina ne bude potpuno oporavljena i bude njihov gost u Berlinu. A da bi bili dobri domaćini odlučili su da realizuju jedan projekat o Srbiji, njenoj domovini. Uče vredno o našoj zemlji, o kojoj do sada nisu mnogo znali. Svaki đak će imati svoje izlaganje, a svi zajedno će i dalje prodavati kolače i prikupljati novac za svoju novostečenu prijateljicu.

2024 © - Vesti online