Sreda 14.03.2012.
04:11
Beta

Razbijen lanac krijumčara ljudi

Foto: Ilustracija

 Uhapšeni su vrbovali devojke obećavajući im posao u Španiji, a zatim su ih uglavnom u španskom letovalištu Ljoret del Mar prisiljavali na uličnu prostituciju.

Prema navodima policije, u višemesečnoj akciji pod nazivom "Katalonija" pronađene su tri devojke iz Hrvatske koje su žrtve trafikinga. Sumnja se, međutim, da je više devojaka iz Hrvatske, Srbije, Moldavije, Bugarske i Ukrajine bilo prisiljeno na prostituciju, prenose hrvatski mediji.

U Španiji su uhapšene tri osobe povezane s kriminalnom grupom. Sedam prošle nedelje uhapšenih hrvatskih državljana prijavljeno je zbog međunarodne prostitucije i zloupotrebe droge, navela je policija.

Kriminalnu grupu su činili i državljani Ukrajine i Srbije. Ova grupa, prema navodima policije, nije povezana sa "zemunskim klanom" čiji su pripadnici nedavno uhapšeni u Španiji. Krijumčari su obećavali devojkama ugostiteljske poslove u Španiji, a kada bi došle tamo, prisiljavali su ih na uličnu prostituciju.

Cene njihovih seksualnih usluga kretale su se od 20 do 100 evra, a 70 odsto zarade devojke su davale svodnicima. Ako bi odbile prostituisanje, bile su izložene svakodnevnom psihičkom i fizičkom nasilju. Policija u Španiji akciju je počela početkom 2011. godine, a od sredine te godine priključile su im se i kolege iz Hrvatske, kao i Interpol i Evropol.

2024 © - Vesti online