Utorak 13.03.2012.
18:14
Beta

Polemika poslanika DS i SRS: Ko je izdao Kosovo?

Sednica Odbora za KiM (arhivska fotografija)
 


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović i danas su, kao i 8. marta, kada je sednica počela, nedolazak obrazložili time što vlada još nije razmatrala izveštaj o postignutom dogovoru.
 

Ljubomir Kragović

Sednicu je obeležila rasprava predsednika Odbora Ljubomira Kragovića iz SRS i poslanika DS Srđana Milivojevića o tome ko je izdao Kosovo.

Kragović je rekao da su DS i predsednik Republike Boris Tadić izdali državu zarad "predvorja EU" u kojem će, kako je rekao, Srbija provesti 50 godina, ali je i dodao da će "srpska čizma ponovo hodati na Gazimestanu".

On je rekao da su Vlada Srbije i pregovarački tim priznali nezavisnost Kosova dogovorima u Briselu i da rade na sprovođenju plana bivšeg izaslanika UN Martija Ahtisarija. Kragović je novu sednicu Odbora zakazao za četvrtak i kazao da će se na njoj raspravljati o održavanju lokalnih izbora na Kosovu.

Poslanik DS Srđan Milivojević je optužio SRS da je izdala Srbiju i prodala Kosovo 1999.

Srđan Milivojević

- Mene ljudi na Kosovu pitaju zašto radikali liju krokodilske suze nad Kosovom, a menjali su ga za džip (bivšeg šefa misije OEBS na Kosovu) Vilijama Vokera - rekao je on i dodao da su radikali patriote samo kada su u opoziciji i daleko od državne kase.

Milivojević je dodao da Vlada Srbije nije potpisala nijedan akt izdaje Kosova i da, od kada je DS dobila mandat, nijedan milimetar Kosova nije otuđen. Poslanik DS je upitao na koji način će radikali vratiti srpsku čizmu na Kosovo - da li će raspisati referendum među vojnicima NATO, ili u Americi, ili će, kako je rekao, Kosovo uspešno odbraniti kao 1999.

- Vojislav Šešelj je od Kosova napravio najveći američki nosač aviona - rekao je Milivojević i dodao da će DS, uvažavajući činjenice na terenu, učiniti sve da omogući Srbima normalan život.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Vladimir Milentijević rekao je da je vlada "prodala Kosovo za kandidaturu" za EU i da su svi postignuti sporazumi na štetu kosovskih Srba.
 

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dejan Radenković i poslanica URS Stojanka Petković apelovali su na Milivojevića i Kragovića da prekinu "besmislenu raspravu i cirkus koji neće pomoći narodu" i da se sednica nastavi kada predstavnici Vlade Srbije budu mogli da predstave dogovor iz Brisela. Stojanka Petković je pozvala vladu da saopšti da li će lokalni izbori na Kosovu biti i održani.

2024 © - Vesti online