Utorak 12.01.2010.
19:04
Srna

Livada: U Hrvatskoj ubijeno 1,5 milion Srba

Svetozar Livada (u sredini)
Govoreći o razmerama zločina nad Srbima, Livada je izneo deo svojih demografskih istraživanja prema kojima je zločin u Hrvatskoj odneo više od 1,5 milion Srba, upoređujući ga sa pogromom Jermena u Turskoj.


"Zločin je takvih razmera da je rasut svuda po šipražju i ševarju oko naših njiva'', rekao je Livada novinarima u Banjaluci.


Ugledni istoričari, naučnici, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, javni radnici, bivši logoraši i potomci žrtava ustaškog zločina konstatovali su danas u Banjaluci da su ostale neutvrđene stvarne razmere zločina nad srpskim narodom u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ali i u Hrvatskoj 90-tih godina.


Livada je na promociji novoosnovanog Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. godine i prezentaciji dvotomnog izdanja knjige o Jadovnu, autora Đure Zatezala, pojasnio da su kraške jame poput Jadovna u Lici bile samo jedan oblik odabranih lokacija za masovne likvidacije, te da je samo oko deset odsto njih do danas delimično istraženo i evidentirano.


On je opomenuo da negacija žrtve predstavlja negaciju čoveka, te naglasio da život nije samo pojava dok traje nego obilazak dostojno uređenih i obeleženih grobalja sa imenima i prezimenima onih koji tu počivaju, što srpske žrtve nemaju već decenijama jer su i njihova masovna stratišta uništena u Hrvatskoj.


Rupa kod Jadovna u koju su ljudi bacani živi
Livada i ostali učesnici promocije upozorili su na ogroman broj i dalje nepoznatih, sakrivenih i devastiranih lokacija masovnih stratište iz Drugog svetskog rata, ali i iz 90-tih godina u Hrvatskoj, te pozvali potomke, rodbinu, priajtelje i poznanike svih žrtava zločina da pošalju podatke i predoče svoja saznanja o pobijenim precima i drugima kako bi se upotpunili popisi žrtava i nastavio rad na daljim istraživanjima.

"Zato zaklinjem sve one koji nešto znaju, koji mogu da pišu, govore - da svedoče o onome što znaju, da osveže naše pamćenje na žrtve. Ponavljam, žrtva je onaj jadnik koji ne mogaše ni goli život da spasi i odbrani, a mi smo dužni da mu doveka branimo dostojanstvo time što ga pominjemo i odajemo mu počast', poručio je Livada.


U Banjaluci je osnovano Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. godine, sa ciljem da ne budu zaboravljeni besprimereni zločini u tom logoru u NDH-a početkom Drugog svetskog rata, gde je za samo dva meseca na najsvirepiji način ubijeno 40.123 ljudi, većinom Srba i Jevreja.
 

2024 © - Vesti online