Utorak 13.03.2012.
09:07
Alo!

Srbljanovićeva kupuje slobodu?!

Biljana Srbljanović je, navodno, spremna da se dgovori za tužilaštvom
 

- Srbljanovićeva je raspoložena da se dogovori sa tužilaštvom i da određenu svotu uplati u humanitarne svrhe. Reč je o primeni načela oportuniteta, nekoj vrsti nagodbe. Pošto se tereti za posedovanje kokaina, iznos ne sme biti manji od 100.000 dinara ni veći od milion dinara. Iznos određuje tužilaštvo, a novac obično ide nekom sirotištu ili tome slično. Novac može da se uplati i na rate, a kada izmiri sve obaveze, odbacuje se optužnica i ne upisuje se u kaznenu evidenciju optuženog. U tom slučaju, suđenja neće ni biti - kaže izvor lista “Alo!“ iz suda.
 

Dogovor može i da propadne

Advokat Božidar Grubović, bivši zamenik okružnog tužioca, objašnjava da Srbljanovićeva može da se dogovori s tužilaštvom, ali i da taj dogovor propadne.
- Po načelu oportuniteta, Srbljanovićeva može da se dogovori sa tužilaštvom i uplati novac humanitarnoj organizaciji. To se čini za takozvana benigna krivična dela, na primer kada se droga koristi za ličnu upotrebu. Olakšavajuća okolnost je što do sada nije kažnjavana. Za posedovanje maruhuane obično se uplaćuje 50.000 do 80.000 dinara, a za teže droge više. Mada, sada je pooštrena kaznena politika, pa se može desiti da se uslovno ili novčano kazni, ali se u tom slučaju upisuje u evidenciju kažnjavanih lica - kaže Grubović.

Konačnu odluku o tome moraju da donesu Srbljanovićeva i njen advokat, koji prvi treba da iniciraju dogovor s tužilaštvom. Ne isključuje se i mogućnost da Srbljanovićeva sklopi i sporazum o priznanju krivice kako bi se izvukla sa manjom kaznom, odnosno uslovnom ili novčanom kaznom. Kako piše “Alo!“, Srbljanovićeva još nije primila optužnicu, tako da suđenje ne može da bude zakazano, a otkazala je i punomoćje svom dugogodišnjem advokatu Seadu Spahoviću.


- Vladimir Duruz, sudija Višeg suda koji je dobio predmet, ne može da zakaže suđenje jer okrivljenoj još nije uručena optužnica. Srbljanovićeva je sudu ostavila svoju beogradsku adresu, ali pošto tamo nije nađena, policiji je naređeno da je pronađe radi uručenja optužnice - navodi sagovornik beogradskog lista.


Advokat Sead Spahović izjavio je za “Alo!“ da je otkazao punomoćje spisateljici, ali nije želeo da otkriva razloge.


- Tačno je da sam otkazao punomoćje. Razlozi su krajnje zanimljivi, a jednog dana ću ih i otkriti - bio je zagonetan Spahović.


Da podsetimo, Srbljanovićeva je 1. decembra prošle godine uhvaćena dok je kupovala kokain od Miloša S. (27) zvanog Šone, a tereti se za neovlašćeno držanje droge, zbog čega joj preti kazna zatvora i do tri godine. Pošto je otkrivena njena afera s kokainom, supruga bivšeg francuskog ambasadora u Beogradu Gabrijela Kelera i nekadašnji kandidat LDP-a za gradonačelnika Beograda počela je da na socijalnoj mreži “tviter“ ismeva optužnicu.

2024 © - Vesti online