Ponedeljak 12.03.2012.
14:24 >> 14:24h
RTS

Dan borbe protiv cenzure na Internetu

Borci za slobodan pristup Internetu smatraju da ne smeju da postoje zabrane i on-lajn nadzori, blokiranje sajtova i on-lajn cenzura, kao i da represivni zakoni, koji regulišu Internet ne smeju biti usvojeni.

Borci za slobodan pristup Internetu smatraju da ne smeju da postoje zabrane i on-lajn nadzori, blokiranje sajtova i on-lajn cenzura, kao i da represivni zakoni, koji regulišu Internet ne smeju biti usvojeni
 

Ovaj datum je ustanovljen 2008. godine kao Svetski dan protiv Internet cenzure. Zahtev su pokrenule organizacije Reporteri bez granica i Amnesti Internešenel.

Prošla godina "ostaće godina nasilja bez presedana" prema aktivistima na Internetu, sa pet mrtvih i više od 200 uhapšenih, poričuju Reporteri bez granica (RSF) u izveštaju o neprijateljima Interneta.

Građani koji su aktivni na Internetu, bili su "2011. godine u središtu političkih promena koje su pogodile arapski svet. Oni su zajedno sa novinarima pokušali da cenzuru drže pod kontrolom, ali su zauzvrat platili visoku cenu", saopštili su Reporteri bez granica.

* ACTA - nova pretnja slobodnom internetu

* Bojkot Tvitera zbog cenzure

* Belorusija uvodi strogu cenzuru interneta

"Pet je ubijeno dok su učestvovali u misiji obaveštavanja. Više od 200 blogera je uhapšeno u 2011. godini što je više za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu", navodi se u saopštenju.

RSF napominje da je samo u Siriji do sada pritvoreno više od 120 blogera. Povodom Medjunarodnog dan borbe protiv cenzure na Internetu koji su RSF ustanovili 2008. u znak podrške slobodnom Internetu dostupnom svima, ta organizacija i Gugl dodeliće nagradu za net-građanina.

Nagrada se dodeljuje blogerima, on-lajn novinarima ili internet disidentima, koji su doprineli širenju slobode govora na internetu.

2024 © - Vesti online