Ponedeljak 12.03.2012.
13:34
Vestionline

Danas nam stiže još jedna jaka solarna oluja!

 Danas nam stiže još jedna jaka solarna oluja!
 

U rangiranju solarnih eksplozija prema snazi stručnjaci za svemirsku meteorologiju koriste pet kategorija – A, B, C, M i X. Erupcije u kategoriji X su najsnažnije. Dve ranije eksplozije koje su se dogodile 6. marta bile su svrstane u tu kategoriju. Subotnje eksplozije predstavljaju nastavak niza snažnih erupcija u području Sunca koje se naziva AR1429 i koje je prošle sedmice bilo vrlo aktivno.

NASA-ini naučnici upozoravaju da bi nabijene čestice plazme koje bi danas trebalo da stignu do Zemlje mogle da izazovu smetnje u komunikacijama i da čak prekinu sisteme snabdevanja električnom energijom. One će takođe izazvati prekrasne aurore kakve su se mogle videti posljednjih dana.

Koronalno izbacivanje mase povezano je sa ostalim Sunčevim aktivnostima, najviše sa Sunčevim bakljama. Većina ih dolazi iz aktivnih područja Sunčeve površine, ispunjenih pegama, za vreme Sunčevih maksimuma. Ono oslobađa velike količine materije i elektromagnetskog zračenja u prostor iznad Sunčeve površine, u koronu ili u svemir. Izbačena masa je plazma koja se sastoji od elektrona i protona, ali može da sadrži i manje količine težih elemenata kao što su helijum, kiseonik ili čak gvožđe.

U svojem 11-godišnjem ciklusu Sunce bi maksimum aktivnosti trebalo da dostigne u 2013. godini.


2024 © - Vesti online