Ponedeljak 12.03.2012.
15:49
Press rs

Švajcarski referendum o parkingu za prostitutke

Švajcarci glasali i o parkingu za prostitutke



Ovakva izjašnjavanja se organizuju oko četiri puta godišnje, a prema do sad raspoloživim podacima još nije jasno da li je u Cirihu izglasan jedan od najzanimljivijih predloga na referendumu da se odredi specijalan parking prostor izvan grada za prostitutke, kao i to da li je prošao predlog da se u zimskim centrima ograniči broj vikendica, odnosno rezidencija koje nisu primarno mesto boravka.


Zna se da su stanovnici Ženeve usvojili izmene zakona o javnim skupovima po kojima se pooštravaju uslovi održavanja demonstracija u njihovom gradu, pokazuju preliminarni rezultati. Prema izmenjenom zakonu usvojenom na referendumu, koji odmah stupa na snagu, kazne za održavanje nenajavljenih skupova mogu da idu i do 100.000 švajcarskih franaka (83.000 evra), u odnosu na prethodnih 10.000 franaka.


U jučerašnjem glasanju Švajcarci su takođe, prema preliminarnim rezultatima, kao što je i očekivano, odbacili inicijativu sindikata da se godišnji odmori produže sa četiri na šest nedelja. Mnogi smatraju da bi produžena odsustvovanja zbog odmora uticala na smanjenje konkurentnosti zemlje.


Izgleda, takođe, da su Švajcarci velikom većinom prihvatili predlog da se ukupna dobit od lotoa i sportskog klađenja upotrebi za javnu korist. Većina Švajcaraca glasala je poštom i samo mali broj njih se pojavio na biralištima, koja su inače otvorena samo od 10 do 11.30.

2024 © - Vesti online