Ponedeljak 12.03.2012.
13:47
Novi magazin

Gde je najbolje biti žena?

Najbolje mesto na svetu da se bude žena je Island koji ima najveću jednakost između muškaraca i žena, uzimajući u obzir politiku, obrazovanje, zapošljavanje. Najgora država za život žena je Jemen, a najopasniji je Avganistan.

Ruanda, Šri Lanka i Jamajka su najbolja mesta za političarke i menadžerke

Najbolje mesto da se žena bavi politikom - Ruanda

Ruanda je jedina zemlja u kojoj žene čine većinu poslanika u parlamentu čak 45 od ukupno 80. U zemljama poput Saudijske Arabije, Jemena, Katara, Omana i Belize, apsolutno nema žena u parlamentu.

Najbolje mesto da žena vodi državu: Šri Lanka

Žene vode Šri Lanku već 23 godina. Više desetina zemalja, uključujući Španiju i Švedsku, nikada nisu imale ženu predsednika vlade.

Najbolje mesto po pismenosti žena Lesoto

Stopa pismenosti (95 odsto) kod žena u Lesotu značajno je veća nego kod muškaraca u toj zemlji - 83 odsto. Najgora situacija je u Etiopiji, gde samo 18 odsto žena zna da čita i piše, u poređenju sa 42 odsto muškaraca.

Najbolje mesto za žene na visokim funkcijama: Jamajka

Jamajka ima najveći procenat žena na visoko-kvalifikovanim radnim mestima. Na skoro 60 odsto rukovodećih i menadžerskih pozicija su žene. Na poslednjem mestu je Jemen gde žene zauzimaju samo dva odsto na ovim visokim pozicijama.

Najbolje mesto da se bude žena u umetnosti: Švedska

Švedski umetnički savet pokrenuo je inicijativu za unapređenje rodne ravnopravnosti u umetnosti. Filmski institut u ovoj zemlji propisao je da se novčana sredstava za film ravnomerno raspoređuju između muškaraca i žena a takođe postoje i određene kvote za žene u filmskoj produkciji.

Švedska je idealna za umetnice, a Katar za obrazovanje

Najbolje mesto da žene idu na univerzitet: Katar

Na jednog muškarca koji se upiše na fakultet u ovoj zemlji, dođe šest žena. Ostaje otvoreno pitanje da li je njihova investicija u obrazovanje dovela do integracije žena u privredu. Najgora zemlja je Čad, gde se tri puta više muškaraca upiše na fakultet.

Najbolje mesto za podizanje dece Grčka

Grčka je najsigurnije mesto na svetu da se žena porodi, sa jednom u 31.800 rizik od umiranja u porođaju. Najgore mesto za rađanje bebe je najmlađa država na svetu - Južni Sudan jer u celoj zemlji ima samo 20 babica.

Najbolje mesto za žene novinarke - Karibi

Karibi su region sa najvećim udelom žena u TV, štampanom i radio novinarstvu - 45 odsto. Najgori region je Afrika, sa 30 odsto prijavljenih žena novinara. Prosek za evropske zemlje je oko 35 odsto.

Najbolje mesto za radnom snagom učešća: Burundi

Burundi u sub-saharskoj Africi zauzima prvo mesto u ovoj kategoriji jer je učešće žena u procentu radne snage visokih 92 odsto. Najgora zemlja je Pakistan, gde je radna snaga sastavljena od četiri puta više muškaraca nego žena.

Najbolje mesto za zaradu novca: Luksemburg

Luksemburg deli prvo mesto sa Norveškom po visini prihoda i jednakosti koju u

Za zaradu novca, savršen je Luksemburg dok će dokoličarke najbolje proći u Danskoj

oblasti ličnih prihoda imaju muškarci i žene. Najgora zemlja je Saudijska Arabija, gde žene zarađuju oko 7.000 dolara godišnje a muškarci 37.000.

Najbolje mesto za dug život Japan

Žene u Japanu žive najduže - prosek je 87 godina čime “tuku” muškarce za sedam godina. Najkraći životni vek žena je u Lesotu (48), ali samo dve godine manje od muškaraca.

Najbolje mesto da bude dama dokolice: Danska

Žene u Danskoj imaju najviše vremena za dokolicu, provodeći 57 minuta dnevno na “neplaćenom” poslu više od muškaraca. Situacija je najgora u Meksiku gde pored redovnog posla, žena radi 4 sata i 21 minut više na neplaćenim poslovima nego muškarci.

Najbolje mesto da bude sportista: Amerika

Pet od deset najbolje plaćenih žena sportista 2011 bile su iz SAD. Najgora zemlja, je Saudijska Arabija, koja nikada nije poslala sportistkinju na Olimpijske igre a zabranila je devojkama da se bave sportom u državnim školama.

Najbolje mesto da se napusti muža: Guam

Ostrvo u Mikroneziji Guam ima najveću stopu razvoda na svetu, a Gvatemala najnižu.

Najbolje mesto za žene vozače Indija

Nju Delhi je najbolje mesto za žene koje žele da se oprobiju u poslu u kojem inače dominiraju muškarci. Nevladine organizacije u prestonici Indije pokrenule su inicijativu da se obuče žene za rad u prvoj, isključivo ženskoj, taksi službi. Najgora zemlja je Saudijska Arabija koja je jedina zemlja na svetu koja zabranjuje ženama da voze.

2024 © - Vesti online