Ponedeljak 12.03.2012.
01:49
B92

Drugo mesto samita G 8 zbog Putina

Predsednik SAD-a: Barak Obama
 

Iako je među poslednjim svetskim liderima čestitao izbornu pobedu Vladimiru Putinu, američki predsednik Barak Obama pokazao je koliko mu je stalo do toga da normalizuje odnose s Rusijom.

Bilo je planirano da se samit održi u Čikagu, pred sastanak članica NATO.

Amerikanci su, međutim, posle izbora Putina odlučili da se samit G 8 održi u rezidenciji američkog predsednika u Kemp Dejvidu u državi Merilend. Gradonačelnik Čikaga bio je iznenađen. Domaćini su tako odlučili da se Putin ne bi našao u nezgodnoj situaciji, da pred samit NATO demonstrativno napušta Čikago. Još prošlog leta je bilo objavljeno da će u Čikagu 18. i 19. maja biti samit G 8, a zatim, 20. i 21. maja, samit NATO.

Dok dva predsednika pokušavaju da pronađu "zajedničku frekvenciju" za uspostavljanje poverenja Moskve i Vašingtona, ruski demonstranti i nevladine organizacije doživeli su nedavnu izjavu američke državne sekretarke kao izdaju. Za ruske zaštitnike ljudskih prava uvredljive su reči Hilari Klinton, koja je 7. marta bila rekla da je na izborima u Rusiji "očigledan pobednik". Ljudmila Aleksejeva, rukovodilac moskovske Helsinške grupe, ljuta je na američku državnu sekretarku, jer je dala takvu ocenu "dok se otkrivaju nove i nove činjenice o masovnim falsifikatima".

Kad je i Obama 9. marta telefonirao Putinu i čestitao mu pobedu "američkim stipendistima" je moralo da bude jasno da Vašington hoće ili mora da prihvati novoizabranog predsednika za partnera. Obama je pozvao Putina da dođe u Ameriku i nastavi pregovore o normalizaciji odnosa. U tom razgovoru, koji je trajao dvadeset minuta, Obama je izrazio spremnost da blisko sarađuje s Putinom.

2024 © - Vesti online