Nedelja 11.03.2012.
20:02
Beta

Jovanović: U koaliciju sa SPO uz podršku ASNS-a

Predsednik LDP-a: Čedomir Jovanović
 

Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da je dogovorom utvrđeno da SPO dobije samostalni poslanički klub u Skupštini Srbije (najmanje pet poslanika), a ASNS-u će pripasti dva poslanička mandata.

Preokretom brže u EU

Lider SPO Vuk Drašković rekao je da veruje u uspeh pokreta Preokret čiji je glavni cilj najbrži mogući ulazak Srbije u Evropsku uniju, a dodao je i da će predizborna kampanja biti usmerena na direktan kontakt sa građanima i biračima.

"Nema nijednog zadatka koji traži EU, a da nije u skladu sa interesima seljaka, radnika, građana, čitavog naroda i države", rekao je Drašković.

On je kazao da u koalicionim odnosima nije "dominantan" dogovor koliko
će SPO imati poslanika van poslaničkog kluba, nego podrška u
zahtevu da Srbija prestane da kasni i da ubrza put ka EU.

Lider LDP-a dodao je da će on biti nosilac liste pod nazivom Preokret, sa navedenim članicama - Srpskim pokretom obnove (SPO), Socijaldemokratskom unijom, Bogatom Srbijom, ASNS-om i regionalnim strankama sa kojima uskoro treba da bude okončan dogovor.

Prema njegovim rečima, koalicija okupljena u pokretu Preokret delovaće na republičkim, pokrajinskim, gradskim i opštinskim izborima, a time "građanima pruža priliku da uravnoteže političke odnose" u Srbiji.

"Želimo da prevaziđemo razlike, a to se ne postiže neiskrenim savezima, nego jasnim programom koji povezuje članice pokreta Preokret. Na koalicionoj listi biće zastupljeni svi na uverljiv i efikasan način", rekao je Jovanović.

On je dodao da će sve članice koalicije pored obaveza imati i jasna prava i da u dogovoru o zajedničkom predizbornom nastupu nije bilo "buvlje pijace" i da ih je okupio zajednički cilj moderna evropska Srbija.

Komentarišući podršku ASNS-a pokretu Preokret, Jovanović je rekao da očekuje da će ta sindikalna organizacija doprineti redefinisanju pozicije sindikata, deblokadi tranzicije Srbije i uspostavljanju efikasnog socijalnog dijaloga.

Jovanović je rekao i da mu se "ne dopada" činjenica da se ne zna datum izbora, a upitan o mogućnosti da predsednički izbori budu održani istovremeno kada i parlamentarni i lokalni dodao je da "nema razumevanja za zloupotrebu institucija i bilo kakav postupak koji bi uneo dodatnu nesigurnost u državu".

ASNS neće postati politička partija

Predsednica ASNS Ranka Savić rekla je da je podrška pokretu Preokret na izborima rezultat analize stanja u Srbiji i socijalno-ekonomskog položaja radnika, i da to ne znači da će ASNS odustati od sindikalnog delovanja i postati politička partija. Ona je dodala da taj sindikat nije mogao da podrži vladajuće stranke jer bi to značilo da smatra položaj radnika u Srbiji povoljnim, dok bi podrška opozicije značila napuštanje programskih načela na kojima je osnovan ASNS.

 

2024 © - Vesti online