Nedelja 11.03.2012.
14:37
Srna

Portugal: Srbijo, samo hrabro do EU

Luis de Almeida Sampajo
 

"Za to su vam potrebni hrabrost i upornost. Portugalu je trebalo 10 godina da postane deo EU. Vi ćete taj put preći brže, to nije lak posao, ali put pred vama veoma je jasan. Do sada su bile neophodne velike strateške političke odluke, a od trenutka kada je Srbija dobila status kandidata to je više tehnički nego politički proces. Sada je sve u vašim rukama, brzina kojom ćete postati članica unije zavisi od vas samih", rekao je Sampajo.


Prema njegovom mišljenju, dileme oko toga da li evropska integracija donosi i rešenje spornih pitanja na zapadnom Balkanu nema. On veruje da je to najbolji recept ne samo za bolne teme nego i za bolju budućnost.


"To nije magična formula kojom će odmah biti rešeni svi problemi, ali je najbolja opcija koju imate. Slično je bilo i sa Portugalom, kada smo krenuli evropskim putem, tek smo izašli iz diktature, nismo imali najsjajnije odnose sa jedinim komšijom... Ali, kako je proces ulaska u EU odmicao, stvorili su se i uslovi za rešenje tih problema", navodi Sampajo, poznat kao veliki pobornik EU i diplomata koji se zalagao da Srbija dobije status kandidata.


Kraj ekonomskih problema sa kojima se Evropa trenutno suočava, Sampajo vidi u skoroj budućnosti. On je za B92 rekao da kriza nije podelila Evropu na moćne i slabe.


Sampajo, koji krajem meseca odlazi na novu dužnost u Nemačku, kaže da proces evropskih integracija jedini vodi ka rešenju svih spornih pitanja na zapadnom Balkanu.

2024 © - Vesti online