Subota 10.03.2012.
17:21
Beta

Ponta: Srbiju nije blokirala Rumunija, već Basesku

Lažan osmeh prijateljstva: Predsednika Rumunije Trajana Baseskua opozicija optužuje da je "minirao" Srbiju u procesu dobijanja statusa kandidata za EU
 

"Većina Rumuna se s tim nije složila. Ja sam, kao lider opozicije, javno rekao da mislim da taj potez nije bio fer. Nije fer da Rumunija blokira odluke EU o ovakvim pitanjima, posebno kada je Srbija u pitanju, jer je Srbija naš tradicionalni sused i prijatelj", rekao je Ponta za današnji beogradski Kurir.


Na pitanje o stavu Rumunije prema Kosovu, lider socijaldemokrata, koji je predstavljen kao "budući premijer" Rumunije, rekao je da će pokušati da ubedi Srbiju da "pronađe rešenje sa EU".


"Održavanje tog sukoba je protiv interesa EU i Srbije. Ja nemam rešenje, da imam, bio bih papa ili patrijarh. Ja ću svakako biti mnogo fleksibilniji o tom pitanju od našeg sadašnjeg predsednika. A Basesku se nije držao te politike da bi pomogao Srbiji, nego zbog unutrašnjih političkih razloga", rekao je Ponta.


Upitan o statusu rumunske manjine u Srbiji, lider rumunskih socijaldemokrata je rekao da prava rumunske manjine u Srbiji treba da budu poboljšana.

2024 © - Vesti online