Subota 10.03.2012.
16:33
Beta, Srna

Arapi traže podršku Rusije

Arapska liga traži da Rusija osudi sirijski režim, Rusi, pak, traže oružje bace svi - i vladine i opozicione oružane snage
 

Katar, koji predvodi napore za izolaciju sirijskog predsednika Bašara al Asada, pozvao je ministre arapskih zemalja da priznaju sirijsku opoziciju kao legitimne predstavnike.


Katarski premijer šeik Hamad bin Jasim al Tani rekao je na sastanu arapskih ministara spoljnih poslova u Kairu da treba prevazići neslaganja i podržati aspiracije sirijskog naroda.


Rusija, koja je stari saveznik Damaska i njegov glavni snabdevač oružjem, uložila je veto na nacrte rezolucija Saveta bezbjendosti UN u kojima je odgovornost za nasilje pripisana administraciji predsednika Bašara al Asada.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna da sarađuje sa svakim ko se zalaže za reforme u Siriji, ali da međunarodna zajednica ne treba da pripisuje odgovornost za nasilje samo jednoj strani.


Lavrov: Okončati nasilje, ko god da stoji iza njega

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u Kairu da nasilje u Siriji mora da se okonča, ko god da stoji iza njega.
 

Sergej Lavrov

"Danas je najhitnije da se okonča nasilje, ko god da ga čini", rekao je on u govoru održanom ministrima spoljnih poslova Arapske lige u sedištu Lige, i ocenio da i vladine i opozicione sirijske snage treba da se povuku iz gradova u Siriji.


On je naglasio da njegova zemlja ne štiti nijedan režim, već da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava.


"Mi se ne nadamo da ćemo dobiti specijalnu nagradu, ili imati neki geopolitički interes ovde. Mi pokušavamo da promovišemo mirno rešenje za krizu u Siriji. Sada je najvažnije da se zaustavi nasilje, i da se humanitarnim organizacijama omogući pristup najugroženijim područjima u Siriji", rekao je šef ruske diplomatije.

2024 © - Vesti online