Subota 10.03.2012.
08:06
Srna

Slovaci glasaju danas

 Jedan od demonstranata koji se protive korupciji juče u Bratislavi
 

Ankete pokazuju da njegova stranka ima veliku prednost ispred sadašnje predsednice Vlade Ivete Radičove i njene stranke desnog centra SDKU.

Analitičari predviđaju slab odziv, pošto su mnogi glasači razočarani korupcionaškim skandalima. Demonstranti koji se protive korupciji sukobili su se juče sa policijom u Bratislavi.

Organizatori protesta pozvali su Slovake da ne glasaju za stranke iz političkog establišmenta, koje su, kako oni navode, sve umešane u skandale, preneo je Bi-Bi-Si.

Oko 300 demonstranata gađalo je policiju jajima i kamenjem, a pripadnici snaga reda su odgovorili suzavcem kako bi ih sprečili da upadnu u parlament.

Izbori se održavaju dve godine pre roka, nakon što se koalicija na čelu sa SDKU raspala u oktobru, kada je stranka koja je manjinski član odbila da podrži povećanje evropskog kriznog fonda.

Najnoviji nemiri izazvani su navodima da je finanijska grupa Penta u periodu od 1998. do 2006. godine podmićivala većinu stranaka u tadašnjoj Vladi desnog centra premijera Mikulaša Džurinde.

Glasačka mesta otvorena su od 7.00 do 22.00 časa.

2024 © - Vesti online