Subota 10.03.2012.
12:03
Z. M. - S. J.

Serijska pljačka kuća dijaspore

SVEČEŠĆE NA METI LOPOVA: Selo Urovica
 



Dešavalo se i ranije da su gastarbajterske kuće bile na meti lopova, ali nikad kao poslednjih meseci.  Crna serija počela je prošle jeseni od kada svakih nedelju dana pristižu vesti o novoj provali.


Kuće na meti provalnika su lak plen, jer ih samo povremeno obilaze vlasnici i porodica, a u njima se nalaze mnogi predmeti od vrednosti.


Kuće se obijaju na isti način - lopovi najpre počupaju kablove za sigurnosno svetlo koje imaju sve kuće u ovom kraju, zatim pajserima razvale vrata, a onda izvrše premetačinu u kući u potrazi za novcem, dragocenostima, tehničkom robom. Krade se i posuđe, piće, alat, motori, oružje. Šteta u proseku je u visini od nekoliko hiljada evra po kući. Provale se događaju bez svedoka, jer je u ovom selu sve manje meštana.
 

HITNO DOŠAO IZ BEČA: Petar Katić i oplačkanom domu

Prošle nedelje obijena je kuća Petra Katića, predsednika Saveta mesne zajednice, koji je sa porodicom boravio u Beču i to je po svemu sudeći prelilo čašu strpljenja Urovičana.


- Moji sugrađani traže da nešto hitno preduzmemo kako bismo prekinuli ovu agoniju. Svi su uplašeni za svoju imovinu, ali još više za bezbednost. Došli smo do faze kada su komšije, čak i da čuju da se nešto dešava u susednoj kući, uplašeni i ne smeju da reguju. Ljudi traže da sami organizujemo i plaćamo obezbeđenje koje će noću patrolirati po selu. Ne znamo koliko je to legalno, ali nešto moramo preduzeti. U policiji su nam rekli da nemaju dovoljno policajaca za dežurstvo u selu i savetovali nam da uvedemo video nadzor - objašnjava Katić.


Njegova kuća obijena je u noći između prošlog petka i subote. Komšija je sutradan primetio da mu je otvorena kapija, javio rođaku koji je došao do kuće i zatekao otključana vrata i unutra sve ispreturano.


- Odmah sam doputovao, pozvao policiju, izvršen je detaljan uviđaj. Do sada sam

Deset provala

 

Poslednjih meseci obijeno je 10 kuća u Urovici. Na meti lopova našle su se kuće Dragana Janojkića, Stanoja i Nebojše Velića, Nikole Bordejevića, Milivoja Milutinovića, Stepana Radulovića, Toplice Velića, Ljubiše Zlatojevića, Stanka Stepanovića i Petra Katića.

primetio da mi je nestalo 1.700 evra, 10.000 dinara, zlatan lanac. Mnogo je strašnija, međutim, pomisao da se moglo dogoditi da je neko kojim slučajem bio u kući - rekao je on.


Ni u ovom slučaju nema svedoka, tragova, a malobrojan komšiluk nije ništa primetio. Sredinom januara iz garaže Milivoja Milutinovića nestao je motor, a iz kuće cepter posuđe i viski. Počinilac je otkriven zahvaljujući meštanima koji su prepoznali motor i prijavili policiji.


- U selu se više ne spava mirno, niko nije siguran šta ga može snaći. Zamislite da se nađete oči u oči sa lopovom u svojoj kući. Lako Može doći do tragedije - zaključio je Katić.

Odneli zlato, oružje i novac

 

Obijena je i kuća Stanka Stepanovića u selu Urovica čija porodica takođe živi i radi u Beču.


- Odneli su zlatan nakit, oružje, dva laptopa, plazma TV, mobilni telefon od 700 evra i 13.000 dinara. Cela kuća bila je ispreturana, obijena dvoja vrata i prozor, uništeno sigurnosno svetlo - istakao je Stepanović.

 

2024 © - Vesti online