Petak 09.03.2012.
20:45
Beta

Uglješi Šajtincu nagrada Bora Stanković

Uglješi Šajtincu nagrada Bora Stanković

Nagrada "Bora Stanković" obuhvata povelju i 300.000 dinara, a žiri je dobitnika izabrao većinom glasova, nakon pregledanih dvadesetak romana i dramskih tekstova objavljenih 2011. godine.

Kako je saopšteno, u užem izboru bile su "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme i "Nije smrt biciklo, da ti ga ukradu", Biljane Srbljanović.

Najznačajnija književna manifestacija u Vranju u čast pisca Bore Stankovića ove godine će se 64. put održati pod izmenjenim nazivom "Borina kapija", umesto dosadašnje "Borine nedelje", zbog sudskog spora između gradske uprave i Književne zajednice "Borisav Stanković", oko prava na organizovanje manifestacije.

Organizacioni odbor "Borine kapije" najavio je da će manifestacija ove godine biti održana u Vranju od 16. do 22. marta, uz učešće većeg broja književnika, likovnih umetnika i muzičara.

Pred Apelacionim sudom u Nišu vodi se postupak po žalbi Grada Vranja na presudu prvostepenog suda iz decembra 2011. godine, kojom se Gradu
Vranju zabranjuje organizovanje književnih manifestacija "Borina nedelja" i "Justinove blagovesti".

Presudom se Gradu zabranjuje i raspisivanje konkursa za dodelu književne nagrade "Borisav Stanković" zbog čega je ove godine promenjen naziv nagrade u "Bora Stanković".

Prošle godine, prvi put od osnivanja, u Vranju su održane dve manifestacije "Borina nedelja", jednu je organizovao Grad, a drugu Književna zajednica koja je uz pomoć gradske uprave ranijih godina bila organizator te manifestacije.

Usled spora Grada i Književne zajednice "Borisav Stanković" u 2011. godini su bile dodeljene i dve književne nagrade "Borisav Stanković".

2024 © - Vesti online