Petak 09.03.2012.
12:04
Đ. Barović - Vesti

Hag gori i od Staljina

- Voja je bio vidno raspoložen i uglavnom je kroz smeh prokomentarisao stepen amaterizma i besa s kojim je tužilaštvo iznelo svoje navodne dokaze. Verujte da o tom zahtevu za 28 godina nismo prozborili nijednu reč, jer i da zahtevana veća ili manja kazna on se ne bi obazirao. Skoncentrisan je na svoju završnu reč - otkriva za "Vesti" član pravnog tima Boris Aleksić.
 

Prema njegovim rečima, apsurdno je da je lider jedne političke partije koja je u to vreme bila u opoziciji bude optužen za najteže zločine, a mnogi drugi budu oslobođeni mada su evidentno krivi.


- I tužioci u vreme Staljina su bili blaži prema političkim protivnicima. S druge strane, apsurdno je da se za Šešelja traži 28 godina, a Tribunal oslobodi Nasera Orića koji je direktno odgovoran za smrt više od 3.000 srpskih civila oko Srebrenice ili Ramuša Haradinaja ili čoveka koji je priznao ubistvo najmanje 70 ljudi, Dražena Erdemovića, osudi na manju kaznu nego da je zgazio pešaka. Ali, to je Haški tribunal i njihovi različiti aršini - smatra Aleksić.

I dok ni u Nacionalnom savetu za saradnju sa Haškim tribunalom ni u Tužilaštvu za ratne zločine juče nije bilo moguće dobiti bilo kakav komentar, dotle se pravni stručnjaci iz Srbije slažu da je u pitanju nerealan zahtev haškog tužilaštva.


Advokat Branislav Tapušković kaže da je potpuno zbunjen zatraženom kaznom za Šešelja, posebno što ga tužilaštvo tereti za krivična dela koja su u drugim predmetima odbačena.


- Optužen je za udruženi zločinački poduhvat u Vukovaru, a Sudsko veće u tom procesu je odbacilo tu kvalifikaciju. Zaista sam zbunjen - kaže Tapušković.


I nekadašnji predsednik Vojnog suda u Beogradu, advokat Đorđe Trifunović, zapaža da je u slučaju protiv "vukovarske trojke" Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića presuđeno da nisu učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, a Tužilaštvo to sada prebacuje Šešelju. 

- Apsurd je da sud za jedno te isto krivično delo oslobodi vojno rukovodstvo, a osudi političara i to za izdvojeni incident. Suština je da je Tužilaštvo završnu reč koncipiralo na pokušaju da sve pojedinačne incidente, poput onog na Ovčari, veštački povežu u jednu celinu i jedan navodni lanac događaja. Sumnjam da će takva teza biti prihvaćena od sudija, kao i pokušaj da se Šešelju pripiše krivica zato što je kao političar motivisao ljude da brane svoje sunarodnike u teritorijama zahvaćenim ratom. Međutim, meni najviše smeta što je Tužilaštvo u završnoj reči potpuno izostavilo zločine nad Srbima i u Hrvatskoj i u Bosni. Čitajući tu završnu reč, neko sa strane lako će steći utisak da u tim ratovima Srbi uopšte nisu stradali - kaže Trifunović.


Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljljana Smajlović ocenjuje da će se Šešeljev govor mržnje najverovatnije smatrati dokazanim na sudu, ali je pitanje koliko je Tužilaštvo bilo ubedljivo kada je reč o ostalim tačkama optužnice.


- Možemo da pretpostavimo da će Šešelj biti osuđen za neka od dela za koja je optužen. Međutim, građani Srbije koji su imali prilike da prate suđenje na televiziji neće biti preterano ubeđeni da je Tužilaštvo obavilo baš sjajan posao jer je deo ovog suđenja bio popriličan fijasko. Neki svedoci su bili neuverljivi, neki eksperti su delovali kao šarlatani, a mnogi svedoci optužbe su se pretvorili u svedoke odbrane - ocenila je Ljiljana Smajlović.
 

Statusna konferencija

 

Šešelj će se i danas pojaviti u sudnici, ali na objedinjenoj statusnoj konferenciji i u drugom postupku za nepoštovanje suda u kome je nepravosnažnjo osuđen na 18 meseci zatvora.


- Zar nije čudno da se čoveku koji je zaista zdravstveno jako loše odjednom odredi ovako zgusnut redosled suđenja. Pri tom, sve se to radi dok se priprema za izvođenje svoje završne reči - kaže Boris Aleksić.


Očekivali smo veću kaznu

 

Dragan Todorović, koji po funkciji u SRS-u zamenjuje Šešelja dok je ovaj u Hagu, kaže da je zatraženih 28 godina zatvora - očekivano.


- Iznenađuje me što Tužilaštvo nije tražilo doživotnu robiju, već "samo" 28 godina. Ali, očekujem da će Voja u svojoj završnoj reči potpuno razobličiti Tužilaštvo - veruje Todorović. 

 

Promašaji Tužilaštva

 

Tužilaštvo Haškog tribunala u svim dosadašnjim procesima koji su vođeni za slična ili ista krivična dela za koje je i Šešelj optužen uglavnom su imali različite aršine.
Tako su u procesu protiv Nasera Orića tražili 18 godina (prvostepeno je osuđen na tri, a u drugom stepenu oslobođen), a protiv Ramuša Haradinaja 25 (prvostepeno oslobođen). I hrvatski generali optuženi za zločine tokom Oluje 1995. godine, imali su sličan tretman. Tužilaštvo je za Antu Gotovinu tražilo 27 godina (prvostepeno je osuđen na 24), za Ivan Čermak je traženo 17 (oslobođen), a za Mladena Markača - 23 (prvostepeno osuđen na 18 godina zatvora).


S druge strane, Tužilaštvo je "vukovarsku trojku", za zločine na Ovčari zatražilo doživotne kazne zatvora. Mile Mrkšić je na kraju dobio 20 godina, Veselin Šljivančanin 10, a Miroslav Radić je oslobođen. 

 

Krasić o Vukovaru

 

Šef pravnog tima Vojislava Šešelja Zoran Krasić izvodi paralelu u slučaju Vukovar.


- Miroslav Radić je oslobođen jer je utvrđeno da, iako je bio u Vukovaru na dan streljanja zarobljenika, nije mogao da zna da će ijedan njegov vojnik u tome učestvovati. Isti događaj stavlja se na teret Šešelju iako je on na dan zločina, 21. novembra 1991. godine bio u Banjaluci i nije mogao da zna šta se dešavalo u Vukovaru - kaže Krasić. 


Srozavanje Tribunala

 

Na kraju izvođenja završne reči Tužilaštva, Vojislav Šešelj je najavio da će od ponedeljka do srede iskoristiti svih deset sati predviđenih za iznošenje završne reči.


"Meni je draže da profesionalno i moralno srozam Haški tribunal, nego da živim", izjavio je Šešelj.


Replicirajući sudiji Žan-Klod Antonetiju da je sudsko veće "bilo velikodušno" kada mu odobrilo deset časova za završnu reč, lider radikala je uzvratio da ga je to sudsko veće sprečilo da izvede dokazni postupak odbrane.

2024 © - Vesti online