Petak 09.03.2012.
06:08
Press

Misteriozni virus hara Srbijom

Simptomi virusa su povraćanje i proliv, a u najvećem broju slučajeva, srećom, posledice prolaze za nekoliko dana.

Lekari su analizama isključili mogućnost bakterijske infekcije i priznaju da ne mogu tačno da ustanove o čemu je zapravo reč. Najviše sumnjaju da je u pitanju takozvani norovirus, poznatiji kao stomačni virus, ali navode da nemaju pouzdan način da to potvrde. Taj virus, kažu stručnjaci, može biti vrlo opasan za veoma malu decu i starije, hronične bolesnike.

Dezinfekcija objekta

Zbog ove epidemije, epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" otputovali su na Zlatibor.

Užički epidemiolozi tvrde da je virus donet na Zlatibor iz sredina iz kojih su deca došla i negiraju da se radi o opštoj epidemiji, navodeći da se ona desila samo u pojedinim objektima u kojima su mališani boravili. Takođe, navode i da je taj virus u cirkulaciji u celoj Srbiji.

Prema rečima dr Biljane Mijović, direktorke Zavoda za javno zdravlje u Užicu, virus je na Zlatiboru evidentiran u četiri objekta specijalizovana za rekreativnu nastavu, koja smeštaju i najveći broj dece.

Zbog visoke temperature, mučnine i povraćanja 25 učenika, kompletna ekspedicija OŠ "20. oktobar" sa Novog Beograda vratila se preksinoć sa rekreativne nastave na Divčibarama pre vremena.

2024 © - Vesti online