Petak 09.03.2012.
03:31
Beta

Sunčeva oluja stigla do Zemlje!

Solarna oluja nije izazvala veće probleme na Zemlji
 

Zvaničnici su, satima pošto je oluja stigla, rekli da nije bilo izveštaja o problemima sa elektro-mrežom, satelitima i drugom tehnologijom na koju Sunčeve oluje mogu da utiču. To bi se, međutim, moglo promeniti ukoliko bi oluja uzdrmala magnetno polje Zemlje jer bi to ugrozilo tehnologiju. Uz to bi mogla da ojača polarnu svetlost i proširi je daleko izvan Severnog pola gde je obično vidljiva.

Prema prvim izveštajima, ova Sunčeva oluja je oko 10 puta jača od normalnih Sunčevih vetrova koji pogađaju Zemlju. Oluja je počela masivnom eksplozijom na Suncu u utorak uveče i sve više je jačala kako se udaljavala od Sunca, šireći se kao ogroman mehur od sapunice, opisali su naučnici.

Džo Kančiz, naučnik iz američkog Centra za prognozu vremena u svemiru rekao je da su njegove kolege najpre pomislile da će to biti najžešća Sunčeva oluja od 2006, ali se ispostavilo "da nije ništa gora od one od pre par meseci".

Prognostičari mogu da predvide brzinu kretanja Sunčeve oluje i njenu snagu, ali da li će ići na sever ili jug - to je nepoznanica. A ovog puta, kako navodi Kančiz, Zemlja je izvukla "dobru kartu" sa pravcem ka severu.

"Da je otišla ka jugu, to je moglo da izazove veliku štetu po tehnologiju", rekao je Kančiz.

On je, međutim, ukazao da oluja može da promeni pravac, što se, prema njegovim rečima, već i dešava.

"Njeni udari mogu da variraju, pa je moguće da nas tek čeka njen najžešći udar", rekao je Kančiz.

Astronomi navode da je Sunce bilo relativno mirno u poslednje vreme, te se možda stoga ova oluja čini strašnijom nego što jeste. Oluja je deo normalnog Sunčevog 11-godišnjeg ciklusa, čiji vrhunac se očekuje iduće godine. Sunčeve oluje ne mogu da ugroze ljude, ali mogu da poremete električne mreže, satelitske sisteme i globalne sisteme za navigaciju (GPS), kao i da izazovu smetnje u avio-saobraćaju.

2024 © - Vesti online