Četvrtak 08.03.2012.
15:50
B92

Odzvonilo državnim agencijama?

Foto: Ilustracija
 

Samo premijer Srbije Mirko Cvetković i njegovi najbliži saradnici znaju koje će nove rigorozne mere štednje da donese Vlada Srbije u narednih nekoliko nedelja.

Ali, kako saznajemo, prve na udaru mogle bi da budu državne agencije kojih je čak - 130.

Ministarstva još nisu dobila nacrt tih mera koje se pažljivo pripremaju. Izvesno je samo da se plate neće smanjivati, tako da novi teret neće pasti preko grbače zaposlenih činovnika.

Na snazi su, još od pre dve godine, rigorozna pravila štednje koja važe za sve članove Vlade i zaposlene po ministarstvima. Kafe i sokove koji se piju po kabinetima i dalje ministri plaćaju iz svog džepa. Službeni telefoni su im limitirani na 5.000 dinara ”na štetu” države, a ukoliko je više - plaćaju sami.

Ukinute su sve novčane nagrade i stimulacije za zaposlene, troškovi na službenim putovanjima se rigorozno kontrolišu, a ministri nemaju pravo ni na službene ručkove sa važnim gostima bez - računa.

Na pozadini kafanskih računa, odskora, ministri čak moraju da napišu i sa kim su bili, da li je to bio zvaničan ručak i šta je bila tema razgovora.

Prostora za takvu vrstu ušteda više praktično nema, pa članovi Vlade mahom predlažu da se sada udari na agencije i razne vladine kancelarije kojih ima više stotina:

"Predlažem da nova vlada ukine sve diskrecione troškove u resornim budžetima. Vladine agencije bi trebalo srezati na najmanju moguću meru", rekao je Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade.

I Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku, tvrdi da su agencije te na kojima bi moglo da se uštedi:

"Ima agencija koje rade isti ili sličan posao. Imate organe uprave u okviru ministarstava koji rade takođe sličan ili isti posao".

2024 © - Vesti online