Četvrtak 08.03.2012.
13:26
Beta

Hitna nabavka citostatika 5-fluorouracil

Onkološki pacijenti već duže vreme bez neophodne terapije

Dogovor o tome postignut je na sastanku Republičke stručne komisije za onkologiju s predstavnicima zdravstvenih ustanova u Srbiji u kojima se sprovodi hemioterapija onkoloških pacijenata citostatikom 5-fluorouracilom. U saopštenju se navodi da je do nestašice tog leka došlo zbog nagoveštaja prestanka proizvodnje.

Taj citostatik spada u grupu bazičnih citotoksičnih lekova koji se koriste u terapiji malignih bolesti digestivnog trakta, karcinoma dojki, kao i maligniteta otorinolaringološke regije.

Na sastanku koji je organizovala uprava Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, pored direktora 24 zdravstvene ustanove, prisustvovali su i pravnici Uprave za javne nabavke, kao i stručnjaci Instituta koji su zajedno sa kolegama iz ostalih zdravstvenih centara definisali načine i postupke kako bi nabavka ovog leka bila obavljena po hitnom postupku.

Kako se navodi, angažovanjem Ministarstva zdravlja podstaknuti su ponuđači ovog leka da obezbede neophodne količine za sve onkološke institucije u Srbiji.

2024 © - Vesti online