Četvrtak 08.03.2012.
12:35
Alo

Slučaj Srbljanović: Isidora, obrati se inspekciji

Žarko Obradović (desno)

- Pitanja koja su postavljena Ministarstvu prosvete i nauke, a u vezi sa prijemom u radni odnos i ponašanjem zaposlenih na Fakultetu dramskih umetnosti su, pre svega, stvar primene i poštovanja zakona od strane te visokoškolske ustanove. Izbor u zvanje nastavnika i zasnivanje i prestanak radnog odnosa nastavnika je u nadležnosti visokoškolske ustanove koja je dužna da poštuje zakon i svoja opšta akta. Zakonom su propisani razlozi zbog kojih se ne može steći zvanje nastavnika, odnosno zbog kojih visokoškolska ustanova može doneti odluku o zabrani obavljanja poslova nastavnika - stoji u uvodnom delu Obradovićevog saopštenja koji se odnosi na slučaj ''Srbljanović“ da bi u nastavku Isidoru indirektno uputio na

Pročitajte i:

 

inspekciju Ministarstva prosvete i nauke ukoliko ima neki problem, piše ''Alo''.


- Osoba koja smatra da su joj u postupku primene zakona oštećena prava treba da se obrati samoj visokoškolskoj ustanovi koja rešava taj zahtev, a ukoliko je nezadovoljna tim rešenjem, da se obrati inspekciji Ministarstva prosvete i nauke. U slučaju pravosnažne sudske presude koja se odnosi na zaposlene, visokoškolska ustanova je dužna da tu odluku poštuje i da je primeni. Ako je reč o ponašanju koje nije obuhvaćeno zakonom, već spada u domen rada Etičkog komiteta visokoškolske ustanove, ustanova treba da poštuje odluku tog komiteta - napisao je ministar prosvete.

List je pokušao da pronađe Bjelicu za komentar na izjavu ministra, ali do zaključenja broja novinari nisu uspeli da je kontaktiraju.

2024 © - Vesti online