Četvrtak 08.03.2012.
11:03
Beta

Trećina pripadnika Euleksa odlazi sa KiM

"Euleks je obavio veliki posao. Ali, promena okolnosti podrazumeva i promenu prioriteta. Kosovske institucije su ostvarile veliki napredak u nekim oblastima vladavine prava, te misija Euleksa mora ići u tom pravcu. Euleks će preusmeriti svoje prioritete, rekonfigurisaće se i postati jači, pouzdaniji i efikasniji", rekao je Haber.

Smanju je ljudstvo na Kosmetu: Euleks

On je tokom posete Kosovu, gde se obratio osoblju Euleksa, takođe izvestio kosovske vlasti o detaljima revizije, za koju se očekuje da će uskoro biti završena. Rekonfiguracija podrazumeva smanjenje kako međunarodnog, tako i lokalnog osoblja, posebno u oblasti policije i carine, dok će rad biti koncentrisan na pravosudnu oblast, posebno na izvršni mandat Euleksa, navodi se u saospštenju i dodaje da se očekuje da će se dodatni resursi dodeliti severu Kosova.

Prema proceni Habera broj stranog osoblja Euleksa biće smanjen za trećinu. Euleks trenutno ima 1.350 pripadnika međunarodnog i 1.150 lokalnog osoblja. Šef Euleksa Gzavije de Marnak zahvalio je Haberu na podršci misiji i pohvalio je lokalne organe vlasti za njihov rad.

U saopštenju se navodi da će do promena u policijsko-pravnoj misiji EU na Kosovu doći posle 14. juna 2012. kada se očekuje početak njenog novog mandata.

2024 © - Vesti online