Četvrtak 08.03.2012.
01:51
Beta

Fejsbuk u službi svetskog mira

Predsednik Izraela: Šimon Peres
 

"Pitanje mira više nije posao vlada već naroda", rekao je Peres u intervjuu koji je Fejsbuk prenosio uživo.

"Danas su narodi ti koji upravljaju vladama, i kad počnu da pričaju jedni s drugima bivaju iznenađeni: 'Trebalo bi da smo prijatelji'".

Peres (88) se sastao sa osnivačem i glavnim rukovodiocem Fejsbuka Markom Zakerbergom i pokrenuo sopstvenu, zvaničnu stranicu na toj društvenoj mreži radi pokretanja dijaloga sa Arapima koji žive u zemljama koje nemaju diplomatske odnose sa Izraelom.

Tokom intervjua uživo, visoka zvaničnica Fejsbuka Šeril Sendberg pitala je Peresa za iranski nuklearni program, na šta je izraelski predsednik odgovorio da on nije protivnik iranskog naroda, ali je za vladu Irana rekao da je leglo "moralne korupcije".

"Oni (vlasti u Teheranu) hoće da imaju nuklearno oružje. Kombinacija zlonamernosti i nuklearnog oružja predstavlja pravu katastrofu, pravu opasnost", ocenio je Peres.

Iran odbacuje optužbe Zapada i Izraela da mu je cilj da napravi atomsku bombu i tvrdi da njegov nuklearni program isključivo služi za proizvodnju električne energije i u druge mirnodopske svrhe.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se sastao u Vašingtonu s predsednikom SAD Barakom Obamom, ali njih dvojica nisu približili stavove u vezi sa eventualnim izraelskim napadom na Iran.

Obama je pozvao jevrejsku državu da pruži šansu diplomatiji, ali Netanjahu odbio da odbaci mogućnost preventivnog napada na Iran u bliskoj budućnosti.

2024 © - Vesti online