Sreda 07.03.2012.
15:36
Srna

Mun: Žene i u 21. veku trpe velike žrtve

Foto: Ilustracija
 
Mun je zapitao zašto nema više žena na najvišim pozicijama u vlasti i u političkim strankama, zašto je toliki broj žena na spiskovima nezaposlenih i zašto još veliki broj žena i devojčica završe kao žrtve porodičnog nasilja i silovanja i zašto mnogi počinioci ovih dela prođu, u najboljem slučaju, sa packom po ruci.
 

On je podsetio da je u proteklih pet godina Američka vlada investirala oko deset miliona dolara u političko i ekonomsko ojačavanje položaja žena i tražio od svog osoblja da pronađe dodatne načine da podrže žene BiH.

Naglašavajući da je 8. mart samo jedan dan u godini, Mun je zapitao šta će biti urađeno u ostala 364 dana u godini da bi se povećalo učešće žena u svim aspektima života u BiH.

"Kao suprug i otac ženske dece, zahvaljujem onima koji rade na promenama i radujem se danu kada će se svaki pojedinac, bez obzira na pol ili neke druge osobine, osećati jednakim i cenjenim pripadnikom društva", napisao je Mun u komentaru na svom blogu povodom Međunarodnog dana žena.

Međunarodni dan žena slavi se svake godine 8. marta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. U početku to je bila borba za glasačko pravo.

Inicijativu za taj praznik dala je nemačka feministkinja i članica socijalističke stranke Klara Cetkin (1857.-1933.). Cetkinova se borila za pravo žena od 1889. a prvi put je pokrenula inicijativu na međunarodnoj konferenciji socijalističkih žena 1910. u narodnoj kući u Kopenhagenu, koja je kasnije postala poznata kao Ungdomshuset. Prvo obeležavanje Dana žena bilo je 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

2024 © - Vesti online