Sreda 07.03.2012.
11:20 >> 14:35h
Beta, Srna

Euleks: Od 1. juna obavezne kosovske tablice

 Svi građani Kosova koji voze automobile moraju do 1. juna imati "KS" ili "RKS" tablice

Euleks je u letku naveo i da su sva dokumenta potrebna za ulazak na Kosovo i izlazak sa Kosova određena dogovorom o slobodi kretanja koji su delgacije Beograda i Prištine postigle u Briselu.

Za građane koji žive na severu Kosova, Centar za registraciju biće u Opštinskom civilnom registarskom centru u severnoj Kosovoskoj Mitrovici, i to se odnosi na stare i nove tablice koje izdaje MUP Srbije.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić rekao je da kosovski Srbi to "neće dozvoliti" i da će protestovati jer je reč o ograničavanju slobode kretanja koju Euleks sprovodi nad Srbima na Kosovu.

"Eto šta nas čeka ako prihvatimo da Euleks postavi granicu. To je najnasilniji vid disciplinovanja građana, promene državljanstva, vere i nacije. Za registrovano vozilo i ličnu kartu potrebno je imati izvod iz knjige rođenih i državljanstvo u kojem piše da nismo državljani Srbije, da nismo Srbi već da smo Kosovari", rekao je
Dobrić.

On je naveo da je to još jedan razlog zbog kojeg građani protestuju i sprečavaju Euleks da se na severu Kosova slobodno kreće.

Srbi na severu Kosova na referendumu su rekli "ne" kosovskim institucijama i nema razloga da prihvate dokumenta sa simbolima nezavisne kosovske države, rekao je Srni potpredsednik Skupštine zajednica srpskih opština na severu Kosova i Metohije Marko Jakšić.

Jakšić je istakao da od rezultata predstojećih izbora u Srbiji zavisi da li će na severu pokrajine zaživeti nezavisna država Kosovo, što će značiti i da svi građani moraju da imaju kosovska dokumenta i registarske oznake na automobilima.

On je rekao da, ako na izborima dobiju nacionalne snage, sve što je potpisano pada u vodu, ali da se plaši da će, ako poverenje bude iskazano aktuelnoj vlasti, nastati još jedna albanska država na Balkanu.

"Veoma je važno da se vidi koliko su pregovori Beograda i Prištine bili na našu štetu", kaže on i ocenjuje da će se Srbi sa severa boriti da se ne realizuje dogovor Euleksa i kosovskog premijera Hašima Tačija, imajući u vidu rezultate referenduma.

2024 © - Vesti online