Sreda 07.03.2012.
10:43
Beta

"Bez izbora u nezavisnom Kosovu"

Bez izbora u nezavisnom Kosovu
 

"To ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Kosovo. Kosovo je nezavisna država, izgrađena na građanskom principu. Na Kosovu se izbori organizuju u skladu sa zakonima i Ustavom zemlje, i na celoj teritoriji Republike", kazao je Vlahiu za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, organizovanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu je u suštini održavanje izbora druge države na teritoriji Kosova, što je neprihvatljivo i nedopustivo.

"Republika Srbija treba da ispuni i poštuje sve međunarodne obaveze i da radi na izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Kosovom, kao dve zemlje sa stremljenjem članstvu u EU", kazao je Vlahiu.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je juče posle sastanka sa predsednicima opština na severu Kosova izjavila da će lokalni izbori Srbije biti raspisani u onim opštinama na Kosovu u kojima je odbornicima istekao mandat.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić rekao je danas da im predsednica parlamenta, međutim, nije garantovala da će lokalni izbori biti i održani, navodeći da je za to zadužena Republička izborna komisija.

Državni vrh Srbije još se nije izjasnio da li će na Kosovu biti održani lokalni izbori, a predsednica Skupštine Srbije ranije je kazala da se mora uvažiti i realna situacija na Kosovu.

Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del je mreži TV stanica koje emituju program na srpskom jeziku kazao da bi pokušaj održavanja izbora Srbije na Kosovu najviše štete naneo upravo Srbiji.

2024 © - Vesti online