Sreda 07.03.2012.
11:12
Srna

Novinar snimao mučenja Srba u Zenici?

Poznati novinar ne želi da otkrije šta je radio tokom rata

''O tome ne želim da govorim putem telefona'', rekao je Gutić sarajevskom dnevniku, koji navodi, pozivajući se na izvor iz pravosuđa BiH, da nije nemoguća verzija da Gutić, skrivajući svoje snimke, faktički čini krivično delo prikrivajući ratni zločin.

Sumnja se da su ratni vojni zarobljenici i civili srpske nacionalnosti mučeni, a pojedini čak i ubijani u selima u okolini Zenice, kao i u prostorijama Vojne policije i Muzičke škole u centru grada.

Pozivajući se na dobro upućene izvore, ''Avaz'' piše da su i tadašnji evropski posmatrači zabeležili slučajeve zatvaranja srpskih civila bez ikakvih važećih sudskih rešenja. Kantonalno tužilaštvo je, navodno, preuzelo od vojnog tužilaštva obimnu dokumentaciju o tim slučajevima, ali rezultata još nema.

Iako je Žalbeno veće Haškog tribunala 22. aprila 2008. godine potvrdilo deo presude bivšem komandantu trećeg korpusa takozvane armije BiH Enveru Hadžihasnoviću, što se odnosilo na propuštanje kažnjavanja odgovornih za maltretiranje zarobljenika u Muzičkoj školi u Zenici, do danas nije rešen ovaj, kao ni mnogi drugi slučajevi.

U javnosti je poznat slučaj poznatog oftamologa Veljka Sladojevića, čije je telo pronađeno, pa sahranjeno, tek 2010. godine, a da se još ne zna ko je ubio ovog zeničkog doktora. Navodno postoje dokazi da je Sladojević 1993. godine odveden s kućnog praga i likvidiran, da bi se u njegovo stan uselio jedan od komandanata armije BiH, ali je i taj slučaj zataškan pa se ne zna ko je, na koji način i zašto likvidirao doktora Sladojevića.

2024 © - Vesti online