Sreda 07.03.2012.
13:04
J. L. Petković - Vesti

Kosovo tuži Srbiju za 30 miliona evra

OTIMAJU TUĐE: Srpski rudnici pod komandom Albanaca i Kfora
 

Iz izvora bilskih Vladi Srbije "Vesti" saznaju da je i za ovaj problem ključno rešavanje situacije na severu Kosova, jer prema našem izvoru od toga zavisi da li će Srbija uspeti da zadrži kontrolu nad energentima.


Takođe, i bivši ministar Božidar Đelić govoreći o početku pregovora sa EU izjavio je "da bi bilo dobro" da se sporazum oko navedenih tema postigne do leta.

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović pojasnio je da Beograd insistira da se reguliše funkcionisanje "Telekoma" i "Elektroprivrede Srbije" na Kosovu - kako na severu, tako i južno od Ibra.

Telekomunkacioni predajnik u Prištini

S druge strane, kosovska strana, naoštrena je da dokaže da sve pripada njima. Kako "Vesti" saznaju jedan od argumenata na koji će se pozvati je i odluka Energetske zajednica jugoistočne Evrope sa sedištem u Beču, koje je 7. oktobra donela odluku da Srbija mora da plati odštetu Elektroprenosu Kosova (KOSTT) na ime načinjene štete zbog prenosa struje ka Makedoniji i Crnoj Gori.
 

KOSTT je podneo tužbu, tražeći oko 30 miliona evra odštete. Srbija se žalila, ali njena objašnjenja nisu uvažena. Na ovu odluku država ima pravo da se žali, a za sada je od Dušana Mrakića državnog sekretara iz Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, koji je organizaciji u Beču u decembru poslao dopis da je Srbija "u potpunosti posvećena pronalaženju brzog i praktičnog rešenja spora", i da su u tom smislu "spremni za inovacije" tehničkog sporazuma sa Unmikom i "adekvatnog regulisanja" nastalog problema.


- Sve ovo znači da ćemo morati da ubrzamo tu temu i što pre rešimo, ali nisam optimista da ćemo se dogovoriti. Zaista sumnjam da će to doći na dnevni red s obzirom na to da već ulazimo u izbore. Postoji mogućnost da se problem privremeno reši, i u tom smislu da privremeno dobijemo kontrolu nad severnim delom KiM - rekao je Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Arbitraža?

 

Kada je reč o telekomunikacijama na Kosovu, situacija je još komplikovanija s obzirom na to da je Priština stavila "Telekom Kosova" na prodaju. Međutim, taj posao se izjalovio, jer niko ne želi da kupi kompaniju sa neregulisanim vlasništvom. Jedna od opcija koje se spominje kao moguće rešenje je međunarodna arbitraža Beograda i Prištine, tako da svaka strana dobije deo svog kolača.

2024 © - Vesti online