Sreda 07.03.2012.
12:00
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto:

Novca ima za transplantaciju i za kontrolni pregled

ŽIVI U IZOLACIJI: Mihajlo Kukić sa majkom
 

Ovog donatora ganulo je to što je mali heroj Mihajlo, kako je u jednom pismu pisalo, detinjstvo proveo uglavnom po bolnicama, jer i sam ima bolesnu kćerku i zna koliko roditelji pate kada njihova deca obole od teško izlečivih bolesti.


Brojni čitaoci "Vesti" su u nešto više od dva meseca akcije, koja je okončana u rekordnom roku, saosećali sa porodicom Kukić i njihovim tegobama i slali i "šakom i kapom" kako bi obezbedili neophodan novac da Mihajlo ne izgubi vid, oštećen raznim terapijama kojima je podvrgnut od trećeg meseca života kada mu je otkrivena leukemija. Podvrgnut je transplantaciji koštane srži, a potom, tri godine kasnije, i transplantaciji jetre.

Ništa ne pitajte

 

Kada smo Mihajla pitali kako je, on je zabrinuto odgovorio :

- Ništa me ne pitajte...
I on se plaši reakcije svog organizma na virus ili bakteriju koji ga podsećaju na simtome teških bolesti, koje je prebrodio i obuzme ga strah da će, posle toliko muka, ostati i bez vida.


Ček starcu iz Omarske

 

Ček Dušanke Ašić iz Toronta, u vrednosti od 50 kanadskih dolara, prosleđen je Ranku Majstoroviću iz Omarske, kojem je struja već godinu i po isključena zbog duga. Zahvalni starac poručuje da sav novac koji dobije daje Elektrodistribuciji.

Osim pomenute donacije iz Frankfurta, reporteri "Vesti" uručili su malom Mihajlu i donacije zemljaka koje su stizale posredstvom naše Redakcije i to po 50 australijskih dolara VR -61 iz Sidneja i još toliko od Duška iz Australije, 100 dolara porodice Čvoro iz Perta, 125 dolara Save Gligorević iz Sidneja, 130 dolara Miodraga Šekerca iz Perta. Šekerac je inače iz Kozarske Dubice i uz novac je uputio pismo podrške Mihajlu u kojem je izrazio želju da pomogne svom malom zemljaku da što pre ozdravi. Mihajlu smo uručili i pomoć od 100 evra Miloša Pilipovića iz Hamburga, 50 evra N. S. iz Frankfurta i ček od 50 kanadskih dolara Dušanke Ašić iz Toronta.


Sabrana suma svih ovih donacija i onih prispelih ranije na kućnu adresu ili Redakciju "Vesti" prelazi 5.000 evra i dobro je što je tako, jer porodicu Kukić jedna Mihajlova godišnja kontrola u Milanu košta 500 evra, računajući i putne troškove. Zato majka Sonija sada sa olakšanjem i mnogo manjom brigom dočekuje sledeći kontrolni pregled koji će uslediti u maju ili junu, jer su se naši dragi čitaoci pobrinuli da imaju čime da ga plate, kao i transplantaciju koja će potom uslediti.


- Neizmerno sam zahvalna svim ljudima koji žive širom sveta i koji su svim srcem bili uz nas za vreme akcije Humanitarnog mosta. Podeljena briga je i manja i lakša - kaže Sonija Kukić i dodaje:


- Za razliku od prošle godine, kada nam je doktor javio da bismo trebali da dovedemo Mihajla na kontrolu u Milano i kada sam bila u panici kako ću naći novac, jer ga suprug i ja nismo imali, sada poziv jedva čekam. I tada su nam u pomoć priskočili dobri ljudi i uz pozajmice to smo rešili.

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Tokom posete Kukićima, majka Sonija je bila vrlo zabrinuta za svog jedinca jer je imao povišenu temperaturu a po uputstvima lekara mora dobro da se čuva bilo prehlada, zbog čega ne ide na javne skupove, čak ni u školu.


- Dan ranije kod Mihajla je bio drug iz komšiluka. Igrali su se, a kada se dečak vratio kući dobio je temperaturu. Odmah sam znala da mog sina neće mimoići. Išli smo i kod zubara. Bole ga desni. Doktor je rekao da je u pitanju pad imuniteta zbog čega se verovatno pojavila i temperatura, ali moraćemo uraditi i laboratorijske nalaze - kaže Sonija, koja bdije nad sinom kako bi njegovo zdravstveno stanje ostalo stabilno i na kontrolu u Milanu bio određen datum transplantacije rožnjače pre nego što izgubi vid.
Reporteri "Vesti" će pratiti Mihajlovo zdravstveno stanje, obaveštavati njegove donatore o rezultatima kontrole u Milanu i terminu transplantacije rožnjače, uvereni da će biti uspešna koliko i prethodne dve.  

2024 © - Vesti online