Utorak 12.01.2010.
14:17
Vestionline

"Specijalci" čuvaju "orlove" na Mondijalu

Nakon tragičnog događaja pre početka Kupa afričkih nacija u Angoli, kada su teroristi ubili trojicu i ranili sedam članova reprezentacije Toga, učesnici Svetskog prvenstva sa pravom su zabrinuti za svoju bezbednost.

Međutim, predstavnici FSS veruju da će sve biti u najboljem redu, ali će u JAR iz predostrožnosti povesti i dodatno obezbeđenje.

Sa "specijalcima" u Južnu Afriku

"MUP Srbije će obezbeđivati naše reprezentativce na Mundijalu. Bez njih nećemo putovati u Afriku. Uskor ćemo znati tačan broj koji će putovati sa nama. Bez obzira na ono što se desilo u Angoli, verujem da će FIFA i lokalni organizacioni komitet na najbolji način odraditi sve vezano za SP. Mislim da nema razloga za strah i verujem da će sve proteći u najboljem redu u Južnoj Africi", rekao je Zoran Laković, generalni sekretar srpske kuće fudbala.

Antić:Treba biti oprezan
Selektor Srbije Radomir Antić trenutno se nalazi u Španiji, a veoma dobro je upoznat s nemilim dešavanjima u Angoli. On ipak izražava nadu da će bezbednost u Južnoj Africi biti na najvišem nivou i da će Mundijal proteći bez problema.

"Naravno da s pažnjom pratim dešavanjima u Africi i mogu da kažem da smo svi iznenađeni i šokirani. Ipak, verujem da će mere bezbednosti posle ovog slučaja biti podignute na najveći mogući nivo i ne očekujem bilo kakve neprijatnosti. Međutim, pametnom je dovoljno da zaključi da treba biti veoma oprezan", rekao je Antić.

Prema rečima Milivoja Mirkova, komesara za bezbednost FSS, krajem februara će u Johanesburgu biti održan sastanak na temu sigurnosti učesnika Mundijala, na kojem će on predstavljati Srbiju. Tada bi trebalo da se preciziraju svi aspekti vezani za bezbednost, posle čega bi trebalo da se zna hoće li državne službe i MUP imati svoje ljude u obezbeđenju srpskih reprezentativaca.

"U Južnoj Africi će od 22. do 24. februara biti organizovan sastanak predstavnika komesara za bezbednost svih zemalja učesnika Svetskog prvenstva, posle čega će mnogo toga biti jasnije. U zavisnosti od toga šta bude rečeno na tom skupu, mi ćemo znati kako da se ponašamo. Po povratku iz Johanesburga napravićemo plan obezbeđenja, a sa nama će na Svetsko prvenstvo sigurno putovati neko od državnih organa. U kolikoj će meri oni biti zastupljeni po pitanju bezbednosti, u ovom trenutku ne mogu tačno da kažem. Reprezentacija na ovom takmičenju predstavlja državu i sasvim je normalno da se MUP i ostale državne institucije uključe u ovu problematiku, ukoliko, naravno, bude bilo potrebe za tim", kaže Mirkov.

Komesar za bezbednost FSS otkriva da još nije video kamp u kojem će se nalaziti fudbaleri i stručni štab za vreme Svetskog prvenstva, ali da će po povratku iz Johanesburga i o tome imati kompletnu sliku.

2024 © - Vesti online