Utorak 06.03.2012.
13:28
B92

Hrvatska osniva registar pedofila

"Konvencija Veća Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, koju smo potpisali 2010. godine i ratificirali lani, obvezuje nas da formiramo takvu bazu podataka. Takođe, po ulasku u EU dužni smo sarađivati na dnevnoj bazi, pa i razmenom podataka iz kaznenih evidencija. Upravo zato je i odlučeno da se ta problematika reguliše posebnim zakonom, kaže pomoćnica ministra Sanja Nola.

Hrvatska će osnovati "registar osuđenih pedofila", a pristup toj bazi podataka imaće isključivo osobe, koje budu ovlašćene za to (foto: Ilustracija)
 

Kako propisuje sama Konvencija, svaka država potpisnica je dužna zasnovati bazu podataka o identitetu i DNK profilu osoba osuđenih za seksualna kaznena dela na štetu dece, uz poštivanje važećih propisa o zaštiti ličnih podataka. Podaci iz te baze su, najpre, namijenjeni razmeni s drugim državama, a Konvencijom je propisano i da se eventualno mogu koristiti u svrhu promatranja i ocene pojave seksualnog

iskorištavanja i zlostavljanja dece. Osim toga, takva se baza može koristiti i da se ispune druge obveze iz Konvencije, poput obaveštavanja žrtava kad je počinitelj pušten na slobodu, piše Novi list.

"Takav registar svakako je potreban, ali uz kontrolisani pristup, jer bi slobodan pristup

Hrvatski pedofili:

 Profesor bludničio nad devojčicom

Sveštenik uhapšen zbog pedofilije

mogao dovesti do štete, ne samo po počinitelje, već i po decu koja su im bila žrtvama", kaže Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu dece grada Zagreba.

Buljan Flander ističe da bi se takav registar mogao koristiti za kontrolu zapošljavanja osoba na radna mesta s pristupom deci. Prema njenoj proceni, u registru osuđenih počinitelja našlo bi se možda deset posto svih počinitelja seksualnih kaznenih dela na štetu dece.

"Taj registar svakako neće rešiti problem seksualnih kaznenih dela na štetu dece. Samo deset posto takvih kaznenih dela bude uopće otkriveno", rekla je direktorka Poliklinke za zaštitu dece grada Zagreba.

2024 © - Vesti online