Utorak 06.03.2012.
10:44
FoNet

Dojče vele: Gorke pilule za “crnogorskog Putina”

Gorke pilule za “crnogorskog Putina”

Prvo je objavljeno da je američka agencija Stratfor zaključila da je "cela Crna Gora, uključujući i njenu vladu, u organizovanom kriminalu", a slične ocene iznela je i nemačka fondacija Fridrih Ebert.


U godišnjem izveštaju o stanju u toj zemlji ocenjeno je da će, "zbog bliskog mešanja politike, ekonomije, korupcije i organizovanog kriminala, Crna Gora teško u bliskoj budućnosti moći da ispuni uslove za ulazak u Evropsku uniju".


Konstatujući da vlast u Crnoj Gori nije promenjena od 1945. godine, eksperti nemačke organizacije Fridrih Ebert ukazuju da je Crna Gora "polukonsolidovana demokratija".


Lukšić nije ispunio očekivanja


Navodi se, takođe, da mladi premijer Igor Lukšić nije ispunio velika očekivanja građana i zapadnih zemalja.


Iz crnogorske vladajuće koalicije je saopšteno da su zbunjeni ovim ocenama i da, ukoliko se one pokažu zaista tačnim, Crna Gora neće uspeti u junu da dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU. Jer, tako oštre kritike na račun vlasti u Podgorici nikada do sada nisu došle sa Zapada.


Po pravilu su izražavane samo pohvale, što su bivši predsednik vlade Milo Đukanović i njegovi saradnici vešto koristili u borbi protiv svojih političkih oponenata.

Neki novi vetrovi duvaju ka Podgorici


Izvršna direktorka nezavisnog nedeljnika Monitor, Milka Tadić-Mijović, kaže za Dojče vele da su evidentno došla neka druga vremena i da sa Zapada duvaju neki novi vetrovi prema Podgorici.


"Ova analiza Fridriha Eberta je samo ono o čemu mi pišemo već godinama. Mora se prihvatiti realnost da Crna Gora ima ozbiljan problem sa kriminalom i da je na vrhu te kriminalne piramide jedna politička garnitura koja je svih ovih godina opstajala na vlasti, zahvaljujući upravo vezama sa kriminalom", smatra Tadić-Mijović.


Đukanović na optuženičkoj klupi?


Ona misli da Crnu Goru očekuje hrvatski scenario, odnosno da bi se na optuženičkoj klupi, kao u Hrvatskoj, uskoro mogao naći nekadašnji višestruki premijer.


"Mislim da bi Đukanović mogao biti ta krupna riba koju traže EU i neke druge evropske vlade, kao dokaz da se Crna Gora suočava sa kriminalom", dodaje Tadić-Mijović.


U svakom slučaju, pred Crnom Gorom je veoma izazovno razdoblje. Od sudbine bivšeg pemijera, kojeg nemačka fondacija označava "nekrunisanim kraljem Crne Gore" i "crnogorskim Putinom", zavisiće svakako brzina kojom će ta država napredovati ka EU, zaključuje radio Dojče vele.

2024 © - Vesti online