Utorak 06.03.2012.
10:02
Srna

"Suđenje Fikretu Abdiću za ratni zločin najveća sramota pravosuđa BiH"

Elvira Abdić-Jelenović, poslanik stranke čiji je osnivač i dugogodišnji predsednik njen otac, osuđen za ratni zločin

"Izjave pojedinih krugova su razumljive kada se uzme u obzir činjenica da je optužnica za ratni zločin nastala na temelju dokumentacije koju je dao Peti korpus Armije RBiH", rekla je Elvira Abdić-Jelenović za "Fokus" odgovarajući na pitanje kome i zašto smeta Fikret Abdić.

Abdićeva, delegat Demokratske narodne zajednice u Domu naroda Parlamenta FBiH, kaže da je optužnica zasnovana na izjavama svedoka od kojih se jedan broj nije ni pojavio na suđenju, jedni su menjali iskaz, a jedni su svedoci za sve i za koga zatreba.

Ona ističe da povratak njenog oca iz hrvatskog zatvora, u kojem je služio 15-godišnju kaznu zbog ratnih zločina u BiH, za sve predstavlja kraj dugogodišnjeg zatočeništva i da će to zasigurno uticati i na njihov uspeh u politici.

Fikret Abdić, poznatiji kao Babo, na slobodu izlazi 9. marta nakon više od deset godina provedenih u zatvoru u Rijeci
 

"BiH je zemlja koja svakog dana sve dublje tone u siromaštvo. Fikret Abdić želi dati svoj doprinos u spasavanju BiH od katastrofe koja predstoji", rekla je Abdićeva, koja je poslanik stranke čiji je osnivač i dugogodišnji predsednik njen otac.

Nekadašnji prvi čovek Autonomne oblasti Zapadna Krajina Fikret Abdić, poznatiji kao Babo, na slobodu izlazi 9. marta nakon više od deset godina provedenih u zatvoru u Rijeci.

Sud u Bihaću je osudio Abdića za smrt 121 civila i trojice ratnih zarobljenika i ranjavanja više od 400 osoba u regiji. Posle ovog događaja, hrvatski sud u Karlovcu je osudio Abdića na 20 godina zatvora navodeći planiranje i organizaciju logora i prihvatnih centara u velikokladuškoj opštini. U Vrhovnom sudu Hrvatske 2005. razmatrana je žalba na presudu, koja je na kraju smanjena na 15 godina.

2024 © - Vesti online