Utorak 06.03.2012.
14:10
J. Antonijević - Vesti

Skidam kapu Bjelogrliću

PRVO TATA PA GLUMAC: Slobodan Ćustić sa sinom

- Svakog dana očekujem poziv za nastavak snimanja filma sada već bivše "Tesne kože" pod novim nazivom "Besna koža". Nadam se da će producenti uskoro da se dogovore oko nekih gluposti. Zaustavljeno je snimanje zbog prepucavanja po novinama, neki ljudi su izgubili interesovanje za ulaganje novca i sada producenti pokušavaju da na neki drugi način premoste novac koji fali. Inače, siguran sam da će biti nastavka jer smo snimili već 20 dana i najgore što može neko da učini je da ne nastavi da radi - kaže Ćustić.
 

Kakvo je, po vašem mišljenju, danas stanje u srpskoj kinematografiji?

- Osim filma "Montevideo, Bog te video" ja ne vidim neku kinematografiju. Poslednjih godina snimaju se filmovi koji govore samo loše o našoj zemlji i Srbima, kao da mi nismo ovde, već na nekom drugom mestu. Svi su nam bolji od nas samih, a u stvari gori smo nego što jesmo. Tako da je najbolje da ne snimamo ništa.
 

Ipak, hvalite Dragana Bjelogrlića kao reditelja?

- Njemu skidam kapu, što zaista retko činim, ali njemu se klanjam jer je uradio dobar posao. Bjela me je kupio za ceo život i može da me zove za bilo šta, odigraću za njega sve, čak mi ni honorar nije važan. Snimio je film sa toliko topline i srca u kome je ova mala Srbija jedna normalna država u kojoj su građani normalni ljudi. Nije on napravio neko veliko otkriće, ali se prvi drznuo da nas prikaže onakve kakvi jesmo, a ne kako pokušavaju drugi da nas opišu.

Mislite na film "U zemlji krvi i meda" Anđeline Džoli...?

- I ja sam svojevremeno uradio film "Akcija tigar" koji nije valjao, pa šta onda. Zašto to ne bi uradila i Anđelina. Ali, ona i nije napravila da bi film valjao, jer to je zapravo politički pamflet, diplomatska akcija Stejt departmenta. Glupo je uopšte o tome govoriti, jer ona je samo jedna lepuškasta žena i na tome treba i da ostane, jer joj to najbolje ide.

Šta je za vas loš film?

- Verovali ili ne, takav film postoji i ja sam ga gledao. Javno mogu da kažem da je to jedno najteže đubre koje sam ja gledao i zove "Srpski film". Ne postoje pare za koje bi ja igrao u takvom filmu. To je monstruozno i samo bolestan um je to mogao da smisli, nije ni čudo što je pobrao najgore komentare koji su doveli do zabrane tog đubreta.
 

Zadovoljstvo odbijene uloge


Da li odbijate uloge?


- Pravo da vam kažem meni je to zadovoljstvo. Odbijao sam glupe scenarije, nije mi važno ko je reditelj, ali mi je važan honorar, jer ne radim za džabe. To se zna, mada nisam najskuplji glumac. Reditelja uvek pitam - da li me je sam odabrao ili ga je neko naterao. Ako mi iskreno kaže da ga je neko naterao takve ponude odmah odbijam, jer ne volim kad neko mora da radi nešto što mu se ne radi. Najveću podršku koju mogu da pružim reditelju jeste da odbijem ulogu. 

 

Nemam novčanih problema
 

Da li danas može da se živi od glume?

 

- Ja živim od glume sasvim dobro i nemam novčanih problema - kaže Ćustić i otkriva zašto nije ostvario inostranu karijeru, iako je imao ponude.

 

- Imao sam veoma ozbiljne ponude, ali sam tražio da mi obezbede godinu dana boravka u inostranstvu i učenje jezika, a da mi se plati kao godinu dana snimanja filma, jer ja učim zbog njih, a ne zbog sebe. E, to nisu hteli i tako nije došlo do moje inostrane karijere, ali ne žalim.

2024 © - Vesti online