Ponedeljak 05.03.2012.
20:40
Beta, Srna

Izrael: Sami ćemo odlučiti o napadu na Iran

Benjamin Netanjahu i Barak Obama

Tokom sastanka sa izraelskim liderom u Beloj kući, Obama je rekao da je za SAD neprihvatljiv nuklearno sposoban Iran. Američki predsednik je naglasio da njegova administracija neće napustiti Izrael usled sve veće zabrinutosti zbog namene iranskog nuklearnog programa.

U kratkom komentaru, datom novinarima neposredno pre početka sastanka sa izraelskim premijerom, Obama je istakao da i on i Netanjahu žele da se pitanja sa Iranom rešavaju na diplomatski način. On je dodao da veruje kako još ima vremena za uspeh diplomatije ali da su, što se tiče Irana, i dalje sve opcije otvorene.

Analitičari ocenjuju da će Obama pokušati da uveri "jastrebove" u svojoj vladi da smanje pritisak na vlast od kojih traže da napadne iranska nuklearna postrojenja. Očekuje se da će Obama u privatnom razgovoru reći Netanjahuu da, iako su SAD privržene Izraelu, ipak ne žele da budu uvučene u novi rat.

Obama je ranije rekao da bi vojna opcija bila poslednja opcija, ali ne sledeća opcija, pogotovo ne u trenutku kada je Iran pritisnut teškim ekonomskim sankcijama.

On je napomenuo da i samo pominjanje rata ide na ruku Iranu jer dovodi do skoka cene nafte. Izraelske vlasti nisu još donele odluku da napadnu Iran, ali postoje jasni signali da bi to moglo da se dogodi u narednih nekoliko meseci.

2024 © - Vesti online