Ponedeljak 05.03.2012.
18:32 >> 18:33h
Press, Kurir

Umro Blagoje Adžić, a niko ni reč

Veljko Kadijević (levo) i Blagoje Adžić (desno)

"Press" je na svom sajtu objavio da je penzionisani general-pukovnik JNA Blagoje Adžić (80) umro 1. marta, dok je "Kurir" dodao i da je smrt usledila posle duge i teške bolesti. Ova informacija zvanično nije saopštena ni potvrđena ni iz jedne državne institucije.

Adžić je sahranjen u subotu u Beogradu, u prisustvu supruge, članova najuže rodbine, kolega i prijatelja, pre sahrane održana je komemoracija u zgradi Generalštaba na Banjici.


Neimenovani izvori kažu da nikome od Adžićevih bivših potčinjenih nije jasno zašto je ta vest prošla potpuno nezapaženo.

Adžić je rođen u selu Pridvorica kod Gacka i jedini je član porodice koji je preživeo ustaški pokolj u svom selu u Drugom svetskom ratu. Svoje školovanje posle završetka trećeg razreda industrijske škole nastavio je u JNA gde je Školu za aktivne oficire veze završio 1953. godine, školu stranih jezika 1966, a Višu vojnu akademiju Frunze u Sovjetskom Savezu 1969 godine.

Dalje usavršavanje u JNA nastavio je 1973. završivši Ratnu školu JNA i Školu opštenarodne odbrane 1987 godine. Vojnu kraijeru započeo je u Titovoj gardi kao pešadijski oficir, a na dužnost načelnika Generalštaba Oružanih snaga SFRJ imenovan je 29.septembra 1989 godine i na toj dužnosti se nalazio do 27. februara 1992. godine kada je posle penzionisanja generala armije Veljka Kadijevića postao zastupnik saveznog sekretara za naorodnu odbranu sve dok nije penzionisan sa grupom od 38 generala i admirala JNA 8. maja 1992. godine.

Od tada se nije pojavljivao u javnosti. Genaral Adžić je bio nosilac najviših vojnih odlikovanja JNA.

U hrvatskoj javnosti Adžić se smatra jednim od najodgovornijih za "agresiju Srbije na Hrvatsku i Sloveniju". Županijski sud u Osijeku je 1991. godine raspisao poternicu za njim zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika 1991. godine u Hrvatskoj.

2024 © - Vesti online