Ponedeljak 05.03.2012.
14:55
Vestionline

Kako je Tačijev ujak "oladio" Švajcarsku za 426.000 franaka

Oladio Švajcarce za pozamašnu svotu novca : Azem Sulja
 

Azem Sulja "izbegao" je sa porodicom u Švajcarsku 1999. Iako je primao socijalnu pomoć, 2002. godine je tražio i dodatnu novčanu nadoknadu koja se daje u slučajevima kada penzija ili drugi prihodi ne pokrivaju osnovne troškove života. Tu nadoknadu je i dobio, jer je na osnovu psihičkih problema, koje je navodno imao, utvrđeno da je sto posto invalid.

Pošto prethodno nije uplaćivao doprinose u Švajcarskoj, nije dobio takozvanu I-Fau (IV) penziju nego samo novčanu pomoć.


Isplata je zaustavljena kada je kanton Zoloturn saznao za Azemovu političku karijeru na Kosovu. U periodu od 2002. do 2011. god. kosovskom parlamentarcu švajcarska država je isplatila ukupno 426.000 franaka.


Naime, dok se u Švajcarskoj predstavljao kao invalid Sulja je bio i te kako aktivan na Kosovu: 1998- 99 on je bio i komandant generalštaba bivše OVK, učestvovao je u pregovorima u Rambujeu, a zatim postao član Predsedništva Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

U međuvremenu je preko interneta polagao ispite na američkom univerzitetu, a 2010. izabran za poslanika u kosovskom parlamentu na čijem sajtu danas stoji da je mesto prebivališta Azima Sulej: Kišna Reka u centralnom Kosovu.

Suljin advokat je međutim na sudu tvrdio da on još živi u Švajcarskoj  i to teško, pošto izdržava ženu i kćerku...

Međutim, kosovski mediji prenose da Sulja kao član Upravnog odbora Demokratske partije Kosova ima platu od 12 00 evra, njegova prijavljena imovina vredi170. 000 evra a na bankovnim računima ima 150. 000 evra.

Bivši član OVK-a je i te kako poznat ovdašnjoj javnosti: kada je Euleks 2009. je uhapsio Nazima Blacu, agenta tajne službe OVK on je izjavio da je i Azim Sulja umešan u političke likvidacije. Njegovo ime pominje se u godišnjem izveštaju Dika Martina i vezuje za trgovinu ljudskim organima na Kosovu.

Priča se i da je Sulja Bivši pripadnik tajne Obaveštajne službe Kosova (SHIK) i da je on glavna osoba od koje je grupa egzekutora te službe “jedino” primala naređenja za likvidacije.

Na suđenju, 13. februara sudija je bio jasan: "Azim Sulja  nije trebalo da dobije produženje boravišne dozvole 1999. s obzirom da je bio član kosovske vlade".


Odlučeno je i da Sulja najkasnije do 15 maja napusti Švajcarsku. Nije poznato da li će uložiti žalbu na tu presudu s obzirom da je ona otvorena na prigovore.

2024 © - Vesti online