Ponedeljak 05.03.2012.
13:24

Isus bio hermafrodit?

Ona smatra da su tvrdnje da je Isus bio muškarac “jednostavno najbolja pretpostavka”. Njeni navodi objavljeni su kao odgovor na stalnu debatu između ženskih biskupa u Crkvi Engleske.

Ne možemo da znamo zasigurno da je Isus bio muškarac, jer nemamo telo da ga pregledamo i analiziramo, kaže teolog Suzana Kornvol
 


“Nije moguće znati sigurno da Isus nije patio od interseksualnosti, da nije imao i ženske i muške polne organe”, napisala je Kornvolova u radu pod naslovom “Interseksualnost & Ontologija, odgovor Crkvi, ženskim biskupima i postulatima”.


“Nije moguće tvrditi, sa bilo kojim stepenom sigurnosti, da je Isus bio muškarac kako mi danas definišemo muškost. Nema načina da znamo za sigurno da Isus nije imao jedno od onih interseksualnih stanja, zbog kojeg bi imao telo koje bi spolja delovalo muško, ali je možda imao skrivene ženska fizička obeležja”, istakla je ona.


Kornvolova je ukazala da činjenica da – kako je zabeleženo – Isus nije imao decu, čini njegov polni status još nesigurnijim.


“Ne možemo da znamo zasigurno da je Isus bio muškarac, jer nemamo telo da ga

Pronađen grob Isusa Hrista?

pregledamo i analiziramo. Može biti samo da je Isusova uloga muškog roda, pre nego njegov muški pol, dobila da nosi težinu svog tog autoriteta”, navela je ona.


Kornvolova, koja radi na Teološkom institutu Linkoln na Univerzitetu Mančester, opisala je sebe na blogu kao spceijalistu za “istraživanje i pisanje o feminističkoj teologiji, seksualnosti, polovima, otelovljenju, etici i drugim zabavnim stvarima poput tih”.

2024 © - Vesti online