Ponedeljak 05.03.2012.
15:46
sportal.rs

ABA: Srbija bez mesta na Jadranu

Makabiju treba samo još jedna pobeda da bi definitivno obezbedio prvo mesto pred fajnal-for, koji će se odigrati u njihovoj "Nokija" areni. Vicešampion Evrope je na korak i od obaranja rekorda regionalnog takmičenja po broju pobeda. Ukoliko dobiju svih pet utakmica do kraja (imaju jedan meč više zbog odloženog duela sa ekipom Budućnosti) u knjigama će pisati da su jedini tim koji je prvi deo takmičenja završio sa samo jednim porazom.

Ljubljanska Olimpija je prve sezone, kada srpske ekipe nisu igrale, izgubila samo dve utakmice,, dok isti skor imaju i košarkaši Partizana koji su 2007/08. godine sa Duškom Vujoševićem do plej-ofa stigli sa samo dva poraza (FMP i Zadar).

Na drugom kraju tabele, slovenački Zlatorog za sada ima samo dve pobede i čudo mora da se dogodi da se spasi ispadanja. Hemofarm, urušen očajnom finansijskom "slikom", sada i bez Ivana Maraša, baš sa momcima iz Laškog igra u sledećem kolu. Kako Vrščani sa Krkom, prošlogodišnjim učesnicima fajnal-fora, dele pretposlednje mesto, pobeda protiv Zlatoroga je imperativ. Tek da ne bi dodatno komplikovali i ovako tešku sezonu.

ABA liga i dalje nema naslovnog sponzora, ali se format takmičenja razlikuje od dosadašnjeg. Više ni jedna zemlja neće moći da ima pet ekipa, a čelnici su "međusobnim duelima" doneli malo više dramatike takmičenju koje ima težinu u Evropi. Ove sezone je u ligi igrao vicešampion Evrolige, Makabi, dok su u najjačem takmičenju igrali još Partizan, Zagreb i Olimpija. Istina, kriza je uslovila da sve tri ekipe takmičenje završe posle prve faze, dok Makabi i dalje sigurno gura.

Međutim, pet klubova Srbiju više ne može da zanima, a veliko je pitanje da li ćemo sledeće sezone imati i sadašnja četiri. Naime, u "duelu" sa Hrvatima sada imamo lošiji skor (koeficijent) i sve govori da će Superliga dobiti još jedan činilac koji će je učiniti zanimljivijom - borbu za samo tri jadranske vize (koeficijent je rezultat svih pobeda u regularnom delu sezone podeljen sa brojem klubova koji participiraju iz jedne zemlje).

Osim Srbije i Hrvatske, ali i Crne Gore koja ima garantovano mesto za Budućnost, u "duelu" su Slovenija i BiH. Kao i ove godine, Srbija i Hrvatska kreću sa tri ekipe dok će, ako se nešto drastično ne promeni do kraja, komšije dobiti jedno ekstra mesto. Ovo znači da Hrvatska i Srbija svaku sezonu kreću sa tri tima, a zemlja sa boljim koeficijentom dobija još jedno. Bosna je već bolja od Slovenije i tu se ništa ne može promeniti pa će oni, kao i prošle, ABA ligu igrati sa dva tima. Slovenci će imati takođe dva, dok će preostala tri mesta "popuniti" Makabi, spomenuta Budućnost i MZT iz Skoplja.

Da li je za utehu ili ne, ali Partizan će igrati na fajnal-foru, dok se u nekim "čudnim" kombinacijama može dogoditi da plasman u Evrokup izbore Radnički i Crvena zvezda.

2024 © - Vesti online